Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με 43,6 εκατ. ευρώ ενισχύονται Ερευνητικά Κέντρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 06/04/2023

Για αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, νέα έργα υποδομής και προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού

|> Με το ποσόν των 43.644.609,4 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας που διοχετεύονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ενισχύονται το 2023 πέντε Ερευνητικά Κέντρα και ένας Τεχνολογικός Φορέας.

«Συνολικά η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρ. Δήμας.

Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΤΑΑ αφορά στην α) αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, β) νέα έργα υποδομής καθώς και γ) στην προμήθεια καινούργιου υπερσύγχρονου εξοπλισμού για τους εξής φορείς:

  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ),
  • Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ),
  • Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ),
  • Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»,
  • Ελληνικού Ινστιτούτο Παστέρ,
  • Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Ουσιαστικά, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιούνται και ενεργοποιούνται πόροι με στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής\επιστημονικής δραστηριότητας, που αναμένεται να τονώσουν επίσης την ελληνική αγορά ευρύτερα και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας της γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓEΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων και επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης:

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και την πολιτική ευθύνη της πρώην Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, νυν Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας την πρόοδο των ερευνητικών κέντρων της χώρας. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που σήμερα ξεκινάμε την πρώτη χρηματοδότηση ύψους 43.644.609 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την επέκταση και αναβάθμιση 5 ερευνητικών κέντρων και ενός τεχνολογικού φορέα της χώρας. Αυτή την κρίσιμη εποχή της μετάβασης στη βιομηχανική επανάσταση 4.0 και στην εποχή του ΑΙ, η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω αλλά θα γίνει πρωταγωνίστρια».

  • Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστος Δήμας:

«Αναμφίβολα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ερευνητική\επιστημονική δραστηριότητα και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Προχωράμε βήμα-βήμα τον σχεδιασμό μας ώστε η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις και ηγέτιδα δύναμη στην έρευνα και την καινοτομία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Θέλουμε να παρέχουμε στους Έλληνες ερευνητές, επιστήμονες και ταλαντούχους νέους επιχειρηματίες τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα ώστε να νιώθουν τη σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την χώρα μας».

  • Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης:

«Επί τρία συνεχόμενα χρόνια εργαζόμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο να καταστήσουμε τη χώρα μας πρωταγωνίστρια έρευνας και καινοτομίας και ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Από τη δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece) μέχρι την ανάπτυξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (π.ΤΑΝΕΟ) και τώρα τη χρηματοδότηση των Ερευνητικών Κέντρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφαίνεται η σημαντικότητα που έχει η καινοτομία και η έρευνα για την ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος μας πλέον είναι οι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης να γυρίσουν πλέον στην πατρίδα τους και ήδη βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια του brain gain».

  • Η διευθύντρια και πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΚΕ, καθ. Βασιλική Γεωργιάδου:

«Με την έγκριση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2023 του έργου «Αγορά κτιρίου για την ενίσχυση/αναβάθμιση υφιστάμενων Ερευνητικών Υποδομών του ΕΚΚΕ και ανάπτυξη νέων» (προϋπολογισμός: 5.750.000€), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών είναι πλέον σε θέση να αποκτήσει τη δική του στέγη, ακριβώς 63 χρόνια μετά την ίδρυσή του, σε μια συγκυρία που οι παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις καταδεικνύουν την κομβική σημασία της κοινωνικής έρευνας».

  • Ο διευθυντής και πρόεδρος του δ.σ.του ΕΚΛΕΘΕ, δρ Αντώνης Μαγούλας:

 «Η χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) από το ΤΑΑ, με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην αναπτυξιακή του πορεία. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο του Φορέα, μετά από περισσότερο από 20 χρόνια.  Θα δώσει τη δυνατότητα κατασκευής νέων εργαστηρίων και γραφείων, με την οποία θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργασιακών χώρων, που αντιμετωπίζει το Κέντρο. Συγχρόνως ιδρύονται δύο νέες ερευνητικές μονάδες,  το Κέντρο  Συλλογών Καλλιεργειών μικροοργανισμών και το εργαστήριο Θαλάσσιας Οπτικής που θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση του Κέντρου στο διεθνές ερευνητικό στερέωμα».

  • Ο διευθυντής και πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΕΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, δρ Γεώργιος Παναγιώτου:

 «Η χρηματοδότηση του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” από το ΤΑΑ είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση που έλαβε το Κέντρο στην 25ετή πορεία του και είναι κομβικής σημασίας για την εκπλήρωση των αναπτυξιακών του στόχων, καθώς θα εκσυγχρονίσει και θα αναβαθμίσει ενεργειακά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του και θα εμπλουτίσει τις ερευνητικές του υποδομές με όργανα υψηλής τεχνολογίας».

  • Ο γενικός διευθυντής του Ε. Ι. Παστέρ, δρ Στάθης Γκόνος:

«Το έργο αφορά την δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων και έχει προϋπολογισμό 25.199.759,93 EUR. Ειδικότερα θα κατασκευαστούν δύο νέα «πράσινα» κτίρια  συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνουν υπερσύγχρονα εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας επιπέδου-3, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα τα οποία θα επιτρέπουν την έρευνα στην απομόνωση και στον χαρακτηρισμό επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων από κλινικά και περιβαλλοντικά δείγματα, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή πειραματικών προτύπων μολυσματικών ασθενειών από Αναδυόμενους και Επαναδυόμενους Παθογόνους Μικροοργανισμούς».

  • Ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ, δρ Χρήστος Χουσιάδας:

«Η ΕΕΑΕ, ως η ρυθμιστική αρχή που μεριμνά για την ασφάλεια όλων μας έναντι των κινδύνων από τις ακτινοβολίες, υποδέχεται με χαρά την εκκίνηση της χρηματοδότησης που προσφέρει μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης κρίσιμων εθνικών υποδομών στους τομείς της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και της αποτελεσματικής απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ραδιολογικού παράγοντα. Η ένταξη στο ΤΑΑ του έργου «SUB12. Greek Atomic Energy Commission», στο οποίο τιμής ένεκεν δώσαμε την κωδική ονομασία «ΕΕΑΕ 2.0», καταδεικνύει τη δέσμευση της χώρας μας στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος, αποτρέποντας τη μετακύληση του προβλήματος στις επόμενες γενιές».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: