Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ΕΣΗΕΑ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 26/03/2021

Με e-παρουσίαση προσωπογραφιών ηρώων και απεικονίσεων στιγμών του Αγώνα, που δημοσιεύθηκαν στον “Νέο Αριστοφάνη” (1882-1899)

|> Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καλούν τον κάθε ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει ξανά τα πρόσωπα της Επανάστασης, μέσα από μια σπάνια συλλογή προσωπογραφιών των ηρώων καθώς και απεικονίσεων αντιπροσωπευτικών στιγμών του Αγώνα, που δημοσιεύθηκαν στη λαϊκή σατιρική εφημερίδα “Νέος Αριστοφάνης” (1882-1899).

Οι χαρακτηριστικές έγχρωμες λιθογραφίες, από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, ήταν σχεδιασμένες από τον Π. Πηγαδιώτη, εκδότη του περιοδικού, και τυπωμένες από το διάσημο Ιταλό A. Grossi στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Η παρουσίαση της συλλογής αυτής εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821.

Το σχετικό βίντεο θα είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες της ΕΣΗΕΑ (www.esiea.gr), του Μορφωτικού Ιδρύματος (www.morfotikoesiea.gr) και της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ (www.vivliothikiesiea.gr) και στο κανάλι της ΕΣΗΕΑ στο YouTube https://youtu.be/EiPnSlCJv38.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: