Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μια βραβευμένη “ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ”, για τον Άνθρωπο και τον Εθελοντισμό…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/12/2022

Με βραβείο “Humanizing Health 2022” της TEVA τιμήθηκε ο Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους

Τ/Π |> Σε μια εποχή που κάποια δυσάρεστα γεγονότα προκαλούν αμφισβήτηση για την σωστή λειτουργία εθελοντικών οργανώσεων και η δυσπιστία έχει αναδειχθεί σε άρνηση για συμμετοχή στον εθελοντισμό, η φαρμακευτική βιομηχανία TEVA έκανε την διαφορά, επιβραβεύοντας και εφέτος έξι ανθρωποκεντρικούς και επί της ουσίας Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Τα βραβεία προέκυψαν μετά από ψηφοφορία των εργαζομένων της TEVA οι οποίοι ψήφισαν τα προγράμματα τα οποία επιβραβεύτηκαν με το ποσό των 5.000 ευρώ, ανά περίπτωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό* ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μία από τις έξι οργανώσεις που βραβεύτηκαν με τα Humanizing Health Awards 2022 της TEVA, για δράσεις που χαρακτηρίζονται για τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα και τις χαρισματικές καινοτομίες τους, είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους ‘’ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ’’, που εδρεύει στην οδό Πουλίου 9, στους Αμπελοκήπους (210.6425958 pnoi.agapis@gmai.com). Και στο αιτιολογικό αναφέρεται ότι εστιάζει: ‘’Στην ενδυνάμωση, την ανακούφιση και την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά και τους φροντιστές τους’’.

Οι άλλοι εθελοντικοί οργανισμοί που βραβεύτηκαν είναι: ‘’Σύλλογος 95 Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς», «Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ», «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ», ‘’ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν.’’, ‘’ΦΡΟΝΤΙΖΩ’’.

Ποιά είναι η ‘’ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ’’

O Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους ‘’ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ’’ είχε ως βασικό όραμα τη δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να υποβληθούν σε θεραπείες, ως εξωτερικοί ασθενείς στα Ογκολογικά Νοσοκομεία της Αττικής και δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης στην Αθήνα.

Το όραμα αυτό υλοποιήθηκε το 2013 και 2017 αντίστοιχα με τη δημιουργία των δυο ξενώνων ‘’Ιωάννης Δ. Κριτικός’’ και ‘’Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού’’, που αποτελούν πολύτιμες δωρεές της Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού, στη μνήμη του συζύγου της.

Οι δύο ξενώνες προσφέρουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών για την φιλοξενία και ανακούφιση των ασθενών και των φροντιστών τους και διαθέτουν προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η πρωτοπορία των δομών συνίσταται όχι μόνο στην στέγαση των ασθενών και των φροντιστών τους -κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας- αλλά και στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας μέσα από προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση και την ενδυνάμωση του ασθενούς και του φροντιστή του.

Σκοπός είναι να στηριχθεί ο κάθε ασθενής και συνοδός ως ολότητα και έτσι έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα προγράμματα και ομάδες για την κάλυψη αυτών των αναγκών, με κύριο αντίκτυπο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Μεταξύ άλλων, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα “Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ασθενών με Καρκίνο & των Φροντιστών τους”, για το οποίο στις 13 Δεκεμβρίου βραβεύτηκε η ‘’Πνοή Αγάπης’’ από την TEVA σε μία εξαιρετική εκδήλωση.

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η ανακούφιση και υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους μέσω συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών και άλλων προσεγγίσεων για την ευεξία του ασθενούς και του φροντιστή του.

Συγκεκριμένα, στην “Πνοή Αγάπης” υλοποιούνται προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης ασθενών και των φροντιστών τους, όπως:

  • Ρεφλεξολογία
  • Εικαστική Ψυχοθεραπεία
  • Ρέικι
  • Ομάδα Χαλάρωσης και τεχνικές χαλάρωσης
  • Ομάδα Διαλογισμού
  • Συμβουλευτική
  • Διαχείριση Πένθους

Και μία δυναμική Ομάδα Δράσης Εθελοντών δραστηριοποιείται στο Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘’Άγιος Σάββας’’, που λειτουργεί για να εξυπηρετεί τον κάθε ασθενή ή επισκέπτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής στήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους ‘’ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ’’, αποτελούν:

  • Πρόεδρος: Λιάνα Θεολόγου. Διευθύντρια Πληροφορικής. Εκπαιδευμένη Εθελόντρια στο πρόγραμμα στήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού
  • Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Πισσάκας. Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος. Συντονιστής Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Νοσοκομείου ”Αλεξάνδρα”. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
  • Γεν. Γραμματέας: Μάνια Καπρίτσου. Προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας “Ν. Κούρκουλος “, Γ.Α.Ο.Ν.Α ‘’Ο  Άγιος Σάββας”. Πρόεδρος Ελληνικής Περιαναισθησιολογικής Νοσηλευτικής Εταιρείας (Ε.ΠΕ.ΝΟ.Ε.).
  • Ταμίας: Λιλίκα Βασιλάκου. Τέως Διευθύντρια Νοσηλευτικής Νοσοκομείου Παίδων. Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Περιφέρεια Αττικής.

ΜΕΛΗ

  • Αλέξανδρος Αρδαβάνης: Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α ‘’Ο Άγιος Σάββας”. Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας “Καρκίνος: Εκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη”.
  • Βίκυ Καράκας: Οικιακά. Εθελοντικό έργο στο ‘Γ.Α.Ο.Ν.Α. ‘’Ο Άγιος Σάββας’’ και στην “Πνοή Αγάπης”.
  • Πένη Λιακοπούλου: Κοινωνική Λειτουργός, υπεύθυνη Ξενώνων “Ιωάννης Δ. Κριτικός” & “Ελισάβετ Φωτεινέλη Κριτικού”, της ‘’Πνοής Αγάπης’’.
  • Αναπληρωματικό Μέλος: Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Παθολόγος – Ογκολόγος, επιμελητής στο Γ.Α.Ο.Ν.Α “Ο Άγιος Σάββας”.

(*) Ο χαιρετισμός του υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη:

«Θα ήθελα πραγματικά να σας δώσω συγχαρητήρια και να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία αυτών των Βραβείων που κάνουν πράξη την ουσιαστική φροντίδα μέσω της συνεργασίας με οργανώσεις ασθενών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και φορείς πολιτών. Όλη η φιλοσοφία των συστημάτων υγείας καθώς επίσης και των συνεργατών των συστημάτων υγείας, που είναι η φαρμακοβιομηχανία, είναι ακριβώς να υπηρετούμε τον ασθενή. Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι ο άνθρωπος και βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των πολιτικών της Πολιτείας, γι’ αυτό η συνεργασία μας με μια φαρμακοβιομηχανία 121 ετών σαν τη δική σας πρέπει να είναι στενή. Η δημιουργία ενός θεσμού «φροντίδας» με γνώμονα την ενσυναίσθηση οδηγούν στην ολιστική αντιμετώπισης των χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της ιατρικής και φαρμακευτικής αγωγής. Και πάλι σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνετε όπως είναι οι «Πρωτοβουλίες που μιλάνε στην καρδιά των ασθενών, που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των ασθενών!»

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: