Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σ’ αυτό τον κόσμο που ζούμε, ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι απίθανο…

Χωρίς κατηγορία στις 09/10/2021

Μια χώρα που θα βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατάσταση “πολιορκίας”, υπάρχει ή όχι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Δημ. Κωνσταντάρας |> Το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, έγινε Υπουργικό Συμβούλιο. «Κατά πληροφορίες» -όπως διάβασα- μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για όσα, ιδιαίτερα σημαντικά- είπε, «δόθηκαν» στη δημοσιότητα «πληροφορίες» οι οποίες δεν μιλούσαν για το τι είπαν –αν είπαν- τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Και το λέω αυτό γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια σημαντική δραστηριότητα όπου οι υπουργοί πηγαίνουν όπως ο κάθε εργαζόμενος, για να κάνουν τη δουλειά τους. Μίλησαν; Ή απλώς άκουσαν; Είτε έτσι, είτε αλλιώς, συνοψίζω αυτά τα πολύ σημαντικά που –προφανώς τα ξέρετε- είπε με μια αίσθηση βεβαιότητας ο Πρωθυπουργός:

«Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η συζήτηση για εκλογές είναι η δουλειά και η προώθηση του κυβερνητικού έργου. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κανείς με προεκλογικούς όρους. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Όσο για γενικό lock down , ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία, καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ -κυρίως σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα».

Αυτό ήταν και το γενικό συμπέρασμα των όσων – κατά πληροφορίες- είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός. Δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές και δεν θα γίνει γενικό lock down. Μένω σε μια φράση που –πάντα «κατά πληροφορίες»- είπε ο Πρωθυπουργός: «Με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022».

Προσωπικά, δεν έχω καμία ιδιαίτερη διάθεση να έχουμε πρόωρες εκλογές αλλά ούτε και γενικό lock down. Έτσι κι αλλιώς και τα τοπικά lock down που επιβάλλονται, δεν τηρούνται και κανείς δεν θέλει να κάνει τίποτα . Εκτός και αν ( ΑΝ λέω) καταρρεύσει πάλι το σύστημα και δεν υπάρχει ούτε ένα απλό κρεβάτι, έστω και σε ένα νοσοκομείο. Όσο για τις πρόωρες εκλογές, τις θεωρεί «λεονταρισμούς» της αντιπολίτευσης γιατί έχει δίκιο. Πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας με τις σημερινές συνθήκες και άδοξη ήττα όσων υποτίθεται ότι τις θέλουν.

Οι «δεύτερες» σκέψεις μου: Αν γεμίσουν όλα τα κρεβάτια και όλα τα νοσοκομεία και έχουμε 10.000 κρούσματα την ημέρα – όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι- θα επιβληθεί lock down; Και αν ταυτόχρονα, ο απελπισμένος Ερντογάν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και δημιουργήσει κάποιο σοβαρό επεισόδιο ή καμιά «μπούκα» στον Έβρο (ή αλλού); Θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα;

Βεβαίως τα απεύχομαι και τα δυο και χαίρομαι για τη σταθερή βεβαιότητα του Μητσοτάκη. Καταθέτω όμως απλώς μιαν υπόθεση, με το ρίσκο να χαρακτηριστώ «κινδυνολόγος» και τα λέω γιατί φοβάμαι ότι από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ουδείς το κάνει. Με μια χώρα που θα βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατάσταση «πολιορκίας», υπάρχει ή όχι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Ακραίο; Ναι. «Παρατραβηγμένο»; Ναι. Απίθανο; Μάλλον όχι. Αλλά τότε, θα λειτουργούν άλλες δυνάμεις. Και το σημαντικότερο: Ο αποδυναμωμένος Τσίπρας δεν θα αποτελεί κίνδυνο. Αλλά ο Λοβέρδος –που κατά πάσα πιθανότητα «έρχεται»- δεν είναι Τσίπρας. Και σ’ αυτό τον κόσμο που ζούμε, ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι απίθανο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: