Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μοναδικές εκδόσεις της Βουλής για τα 200 έτη της Εθνεγερσίας

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 30/06/2021

Παρουσιάστηκαν οι “Σημειώσεις εις το Προσωρινὸν Πολίτευμα της Ελλάδος” του Αδαμάντιου Κοραή και “Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση”

|> Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάστηκαν δύο εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό τους τίτλους «Σημειώσεις εις το Προσωρινὸν Πολίτευμα της Ελλάδος» του Αδαμάντιου Κοραή  και «Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση έγινε στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, των πρώην Προέδρων της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, μελών του κοινοβουλίου και προσωπικοτήτων της επιστημονικής κοινότητας.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας ανέφερε, με αφορμή την παρουσίαση των δύο εκδόσεων, ότι «η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν ήταν μόνο ένας ατσαλένιος αγώνας που κράτησε ευτυχώς πολλά χρόνια ώστε να αναγκάσει τις Μεγάλες Δυνάμεις να την αντιληφθούν και να τη χειριστούν ως ένα σοβαρό διπλωματικό ζήτημα που είχε ανάγκη επιλύσεως. Ήταν κι ένα πρωτοποριακό εργαστήριο ιδεών όπου σοφοί άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, ενεπνεύσθησαν κι ενέπνευσαν και αυτό το βλέπουμε ακριβώς σε αυτά τα δύο πολύ αξιόλογα βιβλία». Σημείωσε δε πως ήταν επίσης «ένα ενδιαφέρον εργαστήρι και πολιτειολογίας και συνταγματισμού και φιλελευθερισμού η Ελληνική Επανάσταση, κι αυτό αποτυπώθηκε και στα προσωρινά Συντάγματα και  κυρίως στο Σύνταγμα της Επιδαύρου, που μπορεί να μην είχε διάρκεια, μπορεί να μην είχε εφαρμογή, αλλά ήταν ένα πρωτοποριακό Σύνταγμα που το έγραψαν άνθρωποι που δεν ήταν σοφοί γέροντες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι μεν αλλά κάτω των 30 ετών όλοι τους, όταν μετείχαν στη σύνταξη αυτού του πρώτου Συντάγματος».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στους «τρείς σοφούς γέροντες», Ιερεμία Μπένθαμ, Αδαμάντιο Κοραή και Θωμά Τζέφερσον, και στα περί πολιτεύματος κείμενά τους,  ιδιαίτερα  σε εκείνα που σχετίζονται με το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα του 1822.

Στην περίπτωση του Κοραή επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, η ομιλία του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, πρώην γενικού γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής, Παύλου Σούρλα. Ακολούθησε η εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, επιστημονικού επιμελητή του τόμου “Ο Ιερεμίας Μπένθαμ και η Ελληνική Επανάσταση”.

Τέλος, ο ακαδημαϊκός και  ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, αφού αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη ενασχόλησή του με το έργο του Κοραή, καρπός της οποίας ήταν και η επιστημονική επιμέλεια του τόμου “Σημειώσεις εις το Προσωρινὸν Πολίτευμα της Ελλάδος”, μίλησε για την έννοια της πολιτειακής μεταρρύθμισης στις διάφορες εκδοχές της.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: