Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μουσική πανδαισία στις Σπέτσες από τις 25 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/07/2024

Ποιοτικό το πρόγραμμα της Μουσικής Ακαδημίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής

|> Η Διεθνής Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών – M.A.A.K.Σ.Σ. (Music Academy of the Anargyrios and Korgialenios school of Spetses – M.A.A.K.S.S.), που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2021 και γρήγορα αναδείχθηκε σε ετήσιο θεσμό, ανακοινώνει το εφετινό της πρόγραμμα, από τις 25 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου 2024.

Η Μουσική Ακαδημία συγκεντρώνει στις Σπέτσες νέους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελώντας μία μοναδική, για το νησί των Σπετσών αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μουσική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας αλλά και σημείο ευρύτερης διαπολιτισμικής συνάντησης.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και εφέτος το πρόγραμμα της ΜΑΑΚΣΣ διαρκεί 10 ημέρες, και περιλαμβάνει μία σειρά από masterclasses υψηλού επιπέδου για επτά κλασικά μουσικά όργανα συμπεριλαμβάνοντας το λυρικό τραγούδι με καθηγητές κορυφαίους σολίστ διεθνούς αναγνώρισης.

Η εναρκτήρια εκδήλωση για εφέτος θα γίνει τη δεύτερη μέρα του προγράμματος, Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τη μοναδική συναυλία που δίνουν, όπως πάντα, οι καθηγητές της Ακαδημίας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, καλωσορίζοντας τους μαθητές με τη μουσική τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακαδημίας, μια σειρά από εξαιρετικές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικά τοπόσημα των Σπετσών, γεμίζοντας το νησί με κλασική μουσική. Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.

Παράλληλα, η Ακαδημία ανανεώνει και βελτιώνει περαιτέρω το περιεχόμενο του προγράμματός της, πάντα με στόχο να παρέχει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και συναρπαστική εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία.

>>> Αιτήσεις συμμετοχών και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας:www.maakss.com/admissions

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έτσι, εφέτος:

-ενισχύεται η ομάδα των δασκάλων με δύο νέες προσθήκες, την Silvia Simionescu στη βιόλα και τον Κώστα Σίσκο στο γαλλικό κόρνο, που προσφέρεται για πρώτη φορά ως επιλογή οργάνου.

-συνεχίζεται για 2η χρονιά η αποτελούμενη από τους συμμετέχοντες στην Ακαδημία ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή στο βιολί και σπουδαίου σολίστα Bartek Niziol.

-το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα σολιστικό μέρος για κάθε όργανο. Η επιλογή του σολίστ που θα το παίζει γίνεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες, μετά από ακρόαση που φέτος θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα των σεμιναρίων (26/5).

-το μάθημα του τραγουδιού εμπλουτίζεται με τη συμβολή μιας ‘’voice yoga instructor’’.

Επιπλέον, η Μουσική Ακαδημία θα λειτουργήσει καθημερινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά από… 18 μηνών μέχρι 11 ετών, ανοιχτά και δωρεάν προς το κοινό, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με το πρόγραμμα της Ακαδημίας. Τα δε εργαστήρια γίνονται από μουσικοπαιδαγωγό που κάνει μουσική αγωγή σε αντίστοιχης ηλικίας παιδιά του νησιού, δύο φορές το μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Λίγα λόγια για την Μουσική Ακαδημία

Η Μουσική Ακαδημία αποτελεί ένα δεκαήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ιστορικής σχολής των Σπετσών σε μία μοναδική κατάφυτη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας τις ιδανικές συνθήκες για καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από masterclasses με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς καθηγητές στο είδος τους αλλά και να δώσουν ζωντανές συναυλίες για το κοινό στις Σπέτσες, αναπτύσσοντας τις μουσικές τους δεξιότητες. Τα φετινά μαθήματα περιλαμβάνουν masterclasses για φωνή, φλάουτο, κλαρινέτο, γαλλικό κόρνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο.

Τα τρία πρώτα χρόνια της διοργάνωσής της η Μ.Α.Α.Κ.Σ.Σ. συγκέντρωσε μαθητές από 12 έως 30 ετών από τις ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ταιβάν, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρωσία, Αρμενία, Σερβία, Τουρκία, Λίβανο και Ελλάδα, ενώ φέτος έχουν ήδη εγγραφεί μαθητές από Ελλάδα, Αμερική, Πολωνία, Ουγγαρία, Ελβετία, Σερβία, Ουκρανία, Κίνα, Ιαπωνία και Πορτογαλία!

Η M.A.A.K.Σ.Σ. φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την ανάμειξη της τοπικής κοινότητας στις δραστηριότητές της, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες των Σπετσών και της περιοχής να δημιουργήσουν συλλογικά μία πρότυπη εκπαιδευτική μουσική πλατφόρμα που θα προσελκύει μαθητές απ’ όλο τον κόσμο.

MASTER CLASSES – Καθηγητές 

 • Κλαρινέτο • FABIAN DIRR | www.maakss.com/fabian-dirr Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Δρέσδης, Γερμανία
 • Τραγούδι • MARCIN HABELA www.hesge.ch/hem/annuaire/marcin-habela Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης, Ελβετία
 • Βιολί • BARTEK NIZIOL | www.bartekniziol.com Καθ. Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
 • Φλάουτο • STEPHANE RETY | www.stephanerety.com Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Δρέσδης, Γερμανία
 • Βιολοντσέλο • DENIS SEVERIN | www.denisseverin.com Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης / Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης,
 • Βιόλα • SILVIA SIMIONESCUhttps://maakss.com/silvia-simionescu/ Καθ. στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας, Ελβετία
 • Γαλλικό Κόρνο • ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΣΚΟΣ |https://maakss.com/kostas-siskos/ Κορυφαίος Α’ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ελλάδα

Οργανωτική επιτροπή

 • Γιάννης Αίσωπος
  Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
 • Λένη Κονιαλίδη
  Επικεφαλής της Μουσικής Ακαδημίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
 • Ρέα Αποστολίδη
  Γεν. Γραμματέας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών

Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.) ήταν ένα σημαντικό σχολείο του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τους εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένιο και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Επιλέχθηκαν οι Σπέτσες ως τόπος εγκατάστασης, λόγω καταγωγής του Σωτηρίου Αναργύρου και συγκεκριμένα μία ειδυλλιακή τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης των Σπετσών, μπροστά από την παραλία Λιγονέρι. Ήταν πρότυπο ιδιωτικό σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο. Η λειτουργία της σταμάτησε το 1983. Μεταξύ των μαθητών της Σχολής ήταν και ο Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας πρωτοπόρος συνθέτης με διεθνή αναγνώριση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: