Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε κόντρα δήμος Πειραιά και ΚΑΣ, με αφορμή το Καστράκι

Χωρίς κατηγορία στις 04/03/2019

Συνέντευξη Μώραλη-Γαβρίλη –  Δηλώσεις Βλαχάκου-Μπελαβίλα – Η επιστολή δημάρχου στο ΥπΠο

|> Την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘Καστράκι’ του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέφρασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Αφορμή ήταν η αυριανή συνεδρίαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού  Συμβουλίου (ΚΑΣ) και συγκεκριμένα το  9ο θέμα: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘Καστράκι’, Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Ο δήμαρχος Πειραιά  στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο δήμος Πειραιά όσο και οι άλλοι φορείς της πόλης αιφνιδιάστηκαν για το θέμα που θα συζητηθεί  στο ΚΑΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως  είναι απαράδεκτο να προγραμματίζεται συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου και ο δήμαρχος της πόλης να ενημερώνεται μόλις την Παρασκευή τυχαία και από τρίτους. «Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον».

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέγνωσε την αλληλογραφία μεταξύ Δήμου Πειραιά και των αρμόδιων τμημάτων του υπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση για το θέμα και δεν έγινε καμία συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί.

«Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα έχει μια ενδεχόμενη έγκριση του Πειραιά ως ενιαίου Αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων, όπως είναι ο πύργος, το Μικρολίμανο, ο Άγιος Διονύσιος, η Ο.Χ.Ε., αλλά  ακόμα και σε έργα καθημερινότητας. Για να αναπλάσσουμε π.χ.  μια πλατεία ή ακόμα και για να βάψουμε την όψη  ενός κτηρίου, θα χρειαζόμαστε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο διαδικασιών! Αυτό είναι παράλογο και δεν βοηθάει την ανάπτυξη του Πειραιά. Σε μια πόλη που έχουμε ‘λύσει χειρόφρενο’ και προσπαθεί να εκτιναχθεί και να προοδεύσει, δεν θα μπει απλώς χειρόφρενο, αλλά ταχύτητα όπισθεν. Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο και με αυτή την εξέλιξη η πόλη θα πάει πίσω», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά, τόνισε πως θα αποστείλει επιστολή ζητώντας αναβολή του αυριανού 9ου θέματος της συνεδρίασης του ΚΑΣ, ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνει διαβούλευση, καθώς και να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους έχει προκύψει το ζήτημα αυτό.

Τέλος ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν  τεκμηριωμένες μελέτες για όλο το εύρος του Δήμου, οι οποίες  να δείχνουν ότι ο Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης οι οποίοι συντάχθηκαν με  την άποψη του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη. Συγκεκριμένα μίλησαν: ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς,  ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Θοδωρής Ματθιουδάκης και το μέλος της επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπύρος Σπυρίδων.

ΔΗΛΩΣΗ  ΒΛΑΧΑΚΟΥ 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Βλαχάκος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με θέμ : «Έγκριση ή μη κήρυξης –οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής “Καστράκι”, Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής», δήλωσε:

«Καλούμε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να αποσύρει από την αυριανή συνεδρίασή του, το σοβαρό θέμα που αφορά στην κήρυξη ως “αρχαιολογικού χώρου” ολόκληρης της πόλης του Πειραιά.

Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των Πειραιωτών. Αποφάσεις, οι οποίες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων και θα προσθέσουν μεγαλύτερα προβλήματα και δυσλειτουργίες στην πόλη. Αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σε μαρασμό τον Πειραιά. Τέτοια σχέδια μας βρίσκουν αντίθετους.

Καλούμε το Κ.Α.Σ., να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος και να καλέσει σε διαβούλευση τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, τους φορείς και τους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης μας. Επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές μελέτες και επίσημα στοιχεία, εάν βέβαια υπάρχουν, τα οποία να αποδεικνύουν ότι όλος ο Πειραιάς και οι πέντε δημοτικές του κοινότητες, είναι “αρχαιολογικός χώρος”! Δεν μπορούν να αποφασίζουν εν κρυπτώ για την τύχη του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Είναι άλλο θέμα οι γνωστοί και αδιαμφισβήτητοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι (το αρχαίο θέατρο, οι Αστικές Πύλες, η Ηετιώνεια Πύλη, η Πειραϊκή, το Σηράγγειο, οι Νεώσοικοι) και άλλο θέμα να κηρυχθεί “αρχαιολογικός χώρος” ολόκληρη σχεδόν η πόλη μας! έτοιες αιφνιδιαστικές ενέργειες και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκαλούν συνειρμούς και σκέψεις άλλες».

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ

Η συζήτηση περί της ευρείας ή όχι κήρυξης αρχαιολογικών χώρων στον Πειραιά, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο κακό θα κάνει κάτι τέτοιο-και στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η αναβολή και η σοβαρή διαβούλευση, είναι η μόνη λογική πρόταση. Το ζήτησε ήδη η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση Πειραιά. Σε ότι αφορά την έγκριση ή όχι του Master Plan του ΟΛΠ από το ΚΑΣ, υπάρχουν όλα τα θεσμικά εργαλεία ώστε αυτό να συμβεί χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αποφάσεις και καθυστερήσεις“.

>>> Επισυνάπτεται η επιστολή του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία ζητά την αναβολή του 9ου θέματος για την αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘Καστράκι’, Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: