Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέα κλειστή αγορά στον Πειραιά, για την πάταξη του παραεμπορίου

Χωρίς κατηγορία στις 05/09/2015

Συνάντηση εργασίας είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με τον πρόεδρο και τον γ.γ.του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Μανεσιώτη και Τάσο Παντελάκη, αντίστοιχα, για δύο θέματα, που αφορούν τον εμπορικό κόσμο:

  1. Την ανάπτυξη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Και
  2. Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών ώστε να παραχωρηθεί από τη ΣΤΑ.ΣΥ το αμαξοστάσιο, στην πλατεία Ιπποδαμίας για την δημιουργία κλειστής αγοράς στον Πειραιά.

Στην διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης παρουσίασε τα εξής:

  • Υπολογίζεται, χωρίς φυσικά να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ότι ο τζίρος στο παραεμπόριο φτάνει στο 20- 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή είναι ετησίως περίπου 40 δισεκατομμύρια €. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από το ΦΠΑ οι απώλειες του Δημοσίου φθάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια €, χωρίς να υπολογίζεται ο διαφυγών φόρος εισοδήματος.

Στις ανεπτυγμένες χώρες ο τζίρος του υπολογίζεται στο 8- 10% ΑΕΠ. Εάν καταφέρουμε να περιορίσουμε σε αυτά τα επίπεδα τον τζίρο του, το όφελος θα είναι μεγάλο.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την εντατικοποίηση των ελέγχων, με στόχευση τους προμηθευτές των απομιμήσεων επώνυμων ειδών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του παραεμπορίου.

Τέλος, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Δήμο Πειραιά και το ΕΒΕΠ ώστε από κοινού να γίνουν παρεμβάσεις για να παραχωρηθεί από τη ΣΤΑ.ΣΥ το αμαξοστάσιο, στην πλατεία Ιπποδαμίας  για να δημιουργηθεί κλειστή αγορά, η οποία θα δημιουργήσει θετικές προοπτικές για το τοπικό εμπόριο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: