Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει η Βασιλική Θάνου

ΕΛΛΑΔΑ στις 29/06/2015

Έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου, αργά χθες το βράδυ, το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα προήγαγε σε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την έως χθες αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργικό συμβούλιο έκρινε αναγκαία την κάλυψη της θέσης του Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, καθώς αύριο αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ο σημερινός Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανασίoς Κουτρουμάνος και λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Σημειώνεται ότι το το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κ.λπ.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς θα είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Η Βασιλική Θάνου θα είναι αρχαιότερη, επειδή οι νέοι πρόεδροι των δύο άλλων μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα επιλεγούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Αύριο, τελευταία ημέρα του τρέχοντος μηνός, αποχωρούν από το δικαστικό σώμα ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος και του Ε.Σ. Νικ. Αγγελάρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε η Βασιλική Θάνου τον Απρίλιο του 1975. Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: