Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κασιμάτη σε Ντιμιτρώφ: “Πώς προστατεύεται η διαπραγμάτευση όταν επιδιώκετε διπλή ονομασία;”

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 26/04/2018

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

|> Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρώφ, για να δεχθεί  στη συνέχεια τις ερωτήσεις των αντιπροσώπων σύμφωνα με τη διαδικασία.

Από την ελληνική αντιπροσωπεία το μέλος της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νίνα Κασιμάτη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), υπέβαλε στον Νικόλα Ντιμιτρώφ την ερώτησή της σε καλό κλίμα σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους και την ανάγκη προστασίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ούτως ώστε, όποια και αν είναι η έκβασή της, να υπάρξουν οφέλη για τις ήδη σημαντικές διμερείς σχέσεις.

Στην εισαγωγική ομιλία της η Νίνα Κασιμάτη, αφού δήλωσε πως πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι, σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα διαπραγμάτευση θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε πως η εξεύρεση μιας «αμοιβαία συμφωνημένης ονομασίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα», η ανάγκη της οποίας αμοιβαιότητας έχει ήδη κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχει ως τώρα βασιστεί στις αρχές ότι η χρήση του ονόματος θα πρέπει να είναι και erga omnes – έναντι όλων, δηλαδή στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και «για όλους τους σκοπούς», με το οποίο εννοούνται οι χρήσεις με τα παράγωγα του ονόματος και οι επιθετικοί προσδιορισμοί.

Η Ελληνίδα βουλευτής ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ποιον συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να προστατεύσει από την πλευρά του το έδαφος της διαπραγμάτευσης, όταν επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς και αν παρέχει την αναγκαία προστασία στη διαπραγματευτική διαδικασία, όταν στην πράξη διεκδικεί τη νομιμοποίηση ενός  καθεστώτος «διπλής ονομασίας».

Στην απάντηση του ο Νικόλα Ντιμιτρώφ, αφού ευχαρίστησε την κ. Νίνα Κασιμάτη για τη λεπτομερή ερώτηση, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνομιλίες και τη δυσκολία να εξισορροπηθούν τα μη συμβατά πάντα μεταξύ τους συμφέροντα της προστασίας της διαπραγμάτευσης και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η δημοσιοποίηση των διαπραγματευτικών θέσεων να περιορίζει τις δυνατότητες της ίδιας της διαπραγμάτευσης.

Επίσης,  μεταξύ άλλων δήλωσε πως δεν ξέρει αν είναι εποικοδομητικό να πούμε  ότι η λύση πρέπει να εμπεριέχει τις θέσεις των δύο μερών, ότι θα πρέπει να υπάρχει δημιουργικότητα ώστε τα στοιχεία της να καλύπτουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Αθήνα και, την ίδια στιγμή, ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό για τα Σκόπια.

Στη συνέχεια, είπε πως αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται, και πως για να επιτευχθεί ο στόχος, θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερο βάρος στις διαπραγματεύσεις. Και προσέθεσε πως, αφού βρεθεί μια λύση που και τα δύο μέρη θα είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν, τότε θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες με την κοινή γνώμη και να γίνει ό,τι άλλο σχετικό.

Τέλος, αναφερόμενος στο συμφέρον της προστασίας της διαπραγμάτευσης και της ενημέρωσης του κοινού, αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει ένταση και διερωτήθηκε «αν έχουμε κάνει τέλεια τη δουλειά μας στο να εξισορροπήσουμε τα δύο παραπάνω αντικρουόμενα συμφέροντα τους τελευταίους μήνες».

 

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: