Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα αύριο Κυριακή 23/5

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/05/2021

Μήνυμα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά – Το μέτρο εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων και malls

|> Δεδομένου ότι αύριο  Κυριακή 23 Μαΐου, σύμφωνα με τη απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922/13-05-21, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων, τα κομμωτήρια κ.ά., κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης, από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά (ΕΣΠ) επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η εμπειρία από τη λειτουργία των  καταστημάτων την προηγούμενη Κυριακή 16/5 επιβεβαίωσε την άποψή μας, ότι  πρόκειται για ένα μέτρο που δεν βοηθά ουσιαστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, απορροφά τον τζίρο  των προηγούμενων και επόμενων ημερών, εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε την προηγούμενη Κυριακή με καταναλωτές έξω από συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως είναι οι αποστάσεις, μας προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία σε μια περίοδο, που το κορυφαίο στοίχημα είναι η δημόσια υγεία και η διαφύλαξη της συνέχισης λειτουργίας της αγοράς.

Παράλληλα επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μας, ότι δεν θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις, καθώς δεν αναμένονταν να αυξηθεί η κατανάλωση.

Η αγορά του Πειραιά την περασμένη Κυριακή, στην πλειονότητά της, ακολούθησε το κάλεσμα του συλλόγου μας να παραμείνει κλειστή, η κίνηση ήταν υποτονική, ενώ  το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό για τις μεγάλες αλυσίδες που παρέμειναν ανοιχτές.

Ο Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, πιστός στην πάγια θέση του, δεν εκφράζει καμία αντίθεση για τις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές, τις οποίες ο εμπορικός κόσμος έχει αποδεχθεί, όμως είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο ή σενάριο πλήρους απελευθέρωσης της Κυριακάτικης αργίας και καλεί τα μέλη του να μην συμμετέχουν στο άνοιγμα της Κυριακής 23 Μαΐου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: