Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σαντοριναίος: “Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε η ελληνική Ναυτιλία να είναι κορυφαία στον κόσμο”

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 18/01/2018

Δήλωση στην ΠΕΠΕΝ

|> Ως προσκεκλημένος βρέθηκε, χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) και κατά την ομιλία του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε τους ναυτικούς ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ναυτιλίας. Σχολιάζοντας δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, ανέφερε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα της ναυτιλίας και των εργαζομένων σε αυτή, είναι ζητήματα που “η δική μας κυβέρνηση κληρονόμησε και τάχθηκε άμεσα στο σκοπό της επίλυσής τους“.

«Κληρονομήσαμε ένα ΝΑΤ, είπε, πλήρως προβληματικό κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ενεργών ναυτεργατών σε 15.000. Ένα τέτοιο ΝΑΤ, συνέβαλε στην ανάγκη αλλαγής του συνόλου του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των ναυτικών, σε συνεργασία με την ΠΝΟ, συζητά ήδη προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των συντάξεων των ναυτικών».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός σχολίασε λεχθέντα σε ομιλία του προέδρου της ΠΕΠΕΝ για όσα θετικά συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από διάλογο με τους ναυτικούς, λέγοντας: “Κατά μια έννοια λοιπόν, το δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΠΕΝ, θα μπορούσε να είναι μέρος της ομιλίας και της πολιτικής ηγεσίας“. Και συμπλήρωσε:

Μέσα σε αυτό το διάστημα θεσμοθετήθηκε, με δική μας πρωτοβουλία, το αυτονόητο: η συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΠΕΝ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση των έργων στα Λιμάνια της χώρας, που εσείς χρησιμοποιείτε και γνωρίζετε εξαιρετικά καλά“.

Αναφορικά με την ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, είπε:

Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των ναυτοδιδασκάλων, αυξήσαμε, εφέτος, κατά 200 τον αριθμό των σπουδαστών ΑΕΝ, επαναφέραμε τη δωρεάν σίτιση των σπουδαστών με 1,2 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ του υπουργείου, ενώ μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναβαθμίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών. Τέλος, ο Νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας, που πρόσφατα ψηφίστηκε, έχει πολλές ευεργετικές διατάξεις στην κατεύθυνση της προστασίας του επαγγέλματος του Ναυτικού“.

Κλείνοντας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία στα μέλη της Ένωσης, λέγοντας: “Διερμηνεύοντας το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι οι πόρτες του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτές για ένα εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο μαζί σας. Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε η ελληνική Ναυτιλία να είναι κορυφαία στον κόσμο και να εξυπηρετούνται τα νησιά μας“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: