Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ξεσηκωμός κατά ΔΟΕ από τους απανταχού Μακεδόνες για το φιλοσκοπιανό “λάθος”

FLASH στις 15/08/2016

Επιστολή-χαστούκι!

“Τσουνάμι” διαμαρτυριών συνεχίζει να δέχεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για τις γνωστές “εσφαλμένες” αναφορές στην επωνυμία των Σκοπίων, που αντί ΠΓΔΜ αναφέρθηκε το κρατίδιο ως… Μακεδονία. Πιό σημαντική θεωρείται η έγγραφη διαμαρτυρία των μακεδονικών οργανώσεων όλης της Υφηλίου.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων Νίνα Γκατζούλη (Nina Gatzoulis), έστειλε προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ (Thomas Bach) σχετική επιστολή διαμαρτυρίας την οποία συνυπογράφουν και οι εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων, ενώ κοινοποιείται προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, την NBC Ολυμπιακή Βοήθεια και τα διεθνή ΜΜΕ.

Με θέμα “Εσφαλμένες αναφορές στην Ολυμπιακή Ομάδα της ΠΓΔΜ από διεθνείς σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης και λανθασμένη χρήση του κωδικού MKD για την ΠΓΔΜ από τη ΔΟΕ“, η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Bach,

Αισθανόμαστε πως πρέπει να αποταθούμε σε σας για να διαμαρτυρηθούμε, αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ένα χαρούμενο γεγονός. Ο λόγος για την διαμαρτυρία είναι διπλός. Κατά τη διάρκεια της Έναρξης στην Παρέλαση των Εθνών, διάφοροι σχολιαστές από όλο τον κόσμο παρουσίασαν τους αθλητές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ως «Μακεδόνες» και τον Φίλιππο Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ως πρόγονό τους. Συγκεκριμένα, τόσο τα επίσημα κανάλια της Αμερικής όσο και της Αυστραλίας αναφέρθηκαν κατά λέξη χρησιμοποιώντας ένα προετοιμασμένο κείμενο ενημερώνοντας τους θεατές πως ο Φίλιππος Β’ ήταν από την “Μακεδονία” (εννοώντας την ΠΓΔΜ) και ότι ήταν Ολυμπιονίκης πολλαπλές φορές. Δεύτερον, ακόμη και αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ορθώς αναγνωρίζει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα του ΟΗΕ, ο κωδικός MKD εξακολουθεί να υπάρχει στην οργάνωσή σας και απεικονίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες παντού αναγνωρίζοντας εμμέσως τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Κατ’ επέκταση νομιμοποιεί τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας από τα μέσα ενημέρωσης, εφ’ όσον πολιτικοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιώντας…προπαγάνδα.

Τα σχόλια των παρουσιαστών ήταν λάθος. Το 1993, μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΠΓΔΜ έγινε δεκτή με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη με προσωρινή ονομασία (που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη), μέχρις ότου επιτευχθεί μια λύση,. Δεν έχει επιτευχθεί καμία λύση ακόμη και η επίσημη ονομασία του κράτους αυτού παραμένει ΠΓΔΜ.

Είμαστε βέβαιοι ότι είστε γνώστης της ελληνικής ιστορίας και δεν έχουμε σκοπό να σας κάνουμε μάθημα ιστορίας. Ασφαλώς γνωρίζετε, όπως κάθε μορφωμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων μόνο Έλληνες μπορούσαν να συμμετέχουν.

Πώς ποτέ θα ήταν δυνατόν ο Φίλιππος Β’, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές (το 356 π.Χ., το 352 π.Χ. και το 348 π.Χ.) να σχετίζεται με τους πολίτες της ΠΓΔΜ οι οποίοι είναι κυρίως σλαβικής, αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής;

Υπάρχουν αρκετοί Μακεδόνες Έλληνες που στην αρχαιότητα έχουν συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ο προ-προπάππος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α’ το 460 π.Χ., ο βασιλιάς Αρχέλαος Περδίκας το 408 π.Χ., ο Κλίτων το 328 π.χ. ο Δαμασίας της Αμφίπολης το 320 π.Χ., και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί οι Ολυμπιονίκες μοιραζόταν ένα πολύ σημαντικό κοινό: όλοι μιλούσαν ελληνικά όπως και το λοιποί Έλληνες, πίστευαν στους ίδιους θεούς όπως και οι λοιποί Έλληνες, είχαν τα ίδια ήθη και έθιμα όπως και οι λοιποί Έλληνες, είχαν τους ίδιους ήρωες με τους λοιπούς Έλληνες, και χρησιμοποιούσαν τα ίδια ονόματα όπως και το οι λοιποί Έλληνες. Οι Μακεδόνες ήταν και εξακολουθούν να είναι Έλληνες.

Κύριε Πρόεδρε με σεβασμό θέτουμε το θέμα σε σας και σας προτείνουμε να διαβάσετε την επιστολή στην ιστοσελίδα http://www.macedonia-evidence.org που στάλθηκε το 2009 στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ Μπαράκ Ομπάμα, οποία συνυπογράφεται από 374 ιστορικούς, ερευνητές και αρχαιολόγους από πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Η επιστολή ενημέρωσε τον κ Ομπάμα ότι στην αρχαιότητα η σημερινή περιοχή των Σκοπίων ονομαζόταν Παιονία και ποτέ δεν κατοικήθηκε από τους Μακεδόνες.

Η Μακεδονία ήταν μια γεωγραφική περιοχή και μέρος του ελληνικού κόσμου κατά την αρχαιότητα και αποτελεί μια διοικητική, αναπόσπαστη περιοχή της Ελλάδας σήμερα, ενώ οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια χίλια χρόνια μετά τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η περιοχή της ΠΓΔΜ πριν μετονομαστεί σε «Μακεδονία» από ένα κομμουνιστικό καθεστώς για φαύλους γεωπολιτικούς λόγους, ονομαζόταν «Περιφέρεια του Βαρδάρη» και ανήκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί δόθηκε το ίδιο ψευτοκείμενο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να διαβαστεί λέξη προς λέξη στη διάρκεια της Παρέλασης των Εθνών, και από ποιον δόθηκε αυτό το κείμενο; Στην Τελετή Έναρξης πρωτοστατεί η χώρα υποδοχής που προβάλλεται στον υπόλοιπο κόσμο. Ποιος παρέχει τα σενάρια στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και αν δεν είναι η ΔΟΕ, δεν πρέπει να τα εξετάσει πριν; Αυτή η προπαγάνδα αντανακλά άσχημα για τους Αγώνες, για τη ΔΟΕ, και είναι ένα χαστούκι στην χώρα που «έδωσε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον υπόλοιπο κόσμο.

Επιπλέον, η ΔΟΕ είναι άμεσα υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη χρήση του κωδικού MKD για την ΠΓΔΜ στην ιστοσελίδα της και εκλαμβάνεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία μεταφέρουν τις ειδήσεις στους τηλεθεατές. Γιατί;

Πρόεδρε Bach, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, και κατ’ επέκταση οι Έλληνες από όλο τον κόσμο αισθανόμαστε απογοητευμένοι από τους Ολυμπιακούς διαχειριστές και σας ζητούμε να παρέμβετε άμεσα και να σταματήσετε αυτή την παράλογη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύουμε πως γνωρίζετε για τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες από διάφορες ελληνικές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστραλία) από πολλές χώρες που έχουν προκύψει από την Τελετή Έναρξης. Θα ήμαστε ευγνώμονες αν είχαμε την απαραίτητη δέσμευσή σας για αυτό το θέμα για να διορθωθεί το αδίκημα στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με εκτίμηση,

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας/ Πρόεδρος και Συντονιστής: Φασούλας Νικόλαος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά/ Πρόεδρος: Γιαντσούλης Δημήτριος
Παμμακεδονική Ένωση Νοτίου Αυστραλίας/ Πρόεδρος: Γενημαχαλιώτης Γεώργιος
Παμμακεδονική Ένωση Δυτικής Αυστραλίας/ Πρόεδρος: Άφκος Παύλος ΟΑΜ
Παμμακεδονική ‘Ενωση Ευρώπης/ Πρόεδρος: Τσορμπατζόγλου Παντελεήμων
Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής/ Πρόεδρος: Παπαθανασίου Αμύντας
Παμμακεδονική Ένωση Οντάριο/ Πρόεδρος: Κάρας Δημήτριος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια ninagatzoulis@yahoo.com
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, Πρόεδρος
«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, Πρόεδρος
Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, Πρόεδρος
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, επ. Πρόεδρος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΌΝΩΝ

Τάτσιος Γεώργιος, Πρόεδρος petritsi@hotmail.com
Κίνηση Δημοτών Εδεσσας ‘’ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς ‘’ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ’’
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων ‘’ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπλάτανου Φλώρινας ‘’Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’
Μορφωτικός-Χορευτικός Σύλλογος Προμάχων Πέλλας ‘’ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Ημαθίας
Σύλλογος των εν Βόλω Μακεδόνων ‘’Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’
Σύλλογος Σταρτσοβιτών & Φίλων Νέου Πετριτσίου ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ’’
Βιβλιόφιλοι Έδεσσας
Προοδευτικός Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αμμουδιάς Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Γηγενών Κρύας Βρύσης ‘’ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ’’
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μεσημερίου ‘’Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαύρας-Δ.Δ.Μονόσπιτων
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιδας ‘’ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου ‘’ΤΟ ΠΟΖΑΡ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Καμποχωρίου ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου Δήμου Αλεξάνδρειας Ν.Ημαθίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα Δράμας
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης Δράμας
Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ‘’Η ΠΕΛΛΑ’’
Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών ‘’Ο ΦΙΊΠΠΟΣ’’
Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ιερισσού Χαλκιδικής ‘’ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟΣ’’
Σύλλογος Γυναικών & Φίλων Βαμβακόφυτου Σερρών ‘’ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’ Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου Ημαθίας ‘’ΤΟ ΤΣΙΝΑΦΟΡΟ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας Κιλκίς ‘’ΠΑΙΟΝΕΣ’’
Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης Δράμας ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’
Εκπολιτιστικός Όμιλος Δημητριτσίου Σερρών
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύδρας Πέλλας ‘’ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ’’
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβουνίου Πέλλας ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’
Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ελευθερούπολης Καβαλας ‘’ΤΟ ΠΡΑΒΙ’’
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου Ημαθίας ‘’ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’’
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης Καβάλας ‘’ Ο ΑΡΑΠΗΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Ηράκλειας Σερρών ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ’’
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου Δράμας
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας Σερρών
Σύλλογος Γυναικών Νιγρίτας Σερρών ‘’Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ’’
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ασβεσταριωτών Πέλλας ‘’ΓΚΟΝΟΣ ΓΙΩΤΑΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού Πιερίας ‘’ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΣΗΣ’’
Μορφωτικός Σύλλογος Γαρεφίου Πέλλας ‘’ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ’’
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατερίνης ‘’ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρωπού ΄΄ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’
Μορφωτικός Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μυτρόφυτου Καβάλας ‘’ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟΝ’’
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βρυσακίου Ημαθίας ‘’ΟΙ ΡΕΣΙΝΙΩΤΕΣ’’
Σύλλογος Γυναικών Νέου Σουλίου Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαυροχωρίου Καστοριάς
Σύνδεσμος Ευέλπιδων Μελενίκου & Αδελφότητα Κυριών ‘’ΑΡΜΟΝΙΑ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσού Σερρών
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοκάστρου Σερρών
Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής
Λαογραφικός Σύλλογος Παναγίας Θάσου ‘’ΒΑΚΧΟΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγγαδίου Σερρών ‘’ΣΑΪΤΑΣ’’
Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Ορεινής Σερρών
Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Νέων Μικρού Μοναστηριού Θασσαλονίκης‘’ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ’’
Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης ‘’Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’[[
Σύλλογος Σερραίων Θέρμης
Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βερροίας
Σύλλογος Καστανερής ‘’ΤΟ ΠΑΪΚΟ’’

Πηγή: International Hellenic Association

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: