Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ξεσηκωμός στην Πειραϊκή για την επέκταση του λιμανιού

Ελλαδα στις 26/04/2018

Έναρξη διαμαρτυριών για την μη κατασκευή των προβλητών στην ακτή-σύμβολο

Τ/Π |> Εκατοντάδες Πειραιώτες, βροντοφώναξαν χθες το απόγευμα για να μην γίνουν νέες προβλήτες για τα κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή και η ακτή αυτή χάσει την μοναδικότητά της και μετατραπεί σε πηγή ρύπων για όλο το Λεκανοπέδιο.

Η συγκέντρωση των κατοίκων της Πειραϊκής είχε κανονιστεί να γίνει σε αίθουσα του 54ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μικρός από την μεγάλη προσέλευση Πειραιωτών και έτσι πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου!

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Έχοντας σαν φόντο μια θάλασσα μπουνάτσα και ένα λιόγερμα μοναδικό, οι Πειραιώτες ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Πειραϊκή “τους” με την επέκταση προς νότο του λιμανιού και ύψωσαν τη φωνή τους για να σταματήσει αυτή η απειλή, άσχετα εάν όλα ξεκινούν από την ψήφο 240 βουλευτών…

Μεταξύ των ομιλητών στο πάνελ, ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Σπυράκης και ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Αρτεμάκης, ενώ τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο δικηγόρος και σύμβουλός του Γιάννης Αγγελόπουλος.

Την πρώτη αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας, οργάνωσαν οι «Ενεργοί Πολίτες Πειραϊκής» και η «Κίνηση Πολιτών ‘Λιμάνι Φιλικό στην Πόλη’» και ψηφίστηκε από τους παρισταμένους ένα κείμενο διαμαρτυρίας.

Το κάλεσμα των οργανωτών της εξωκομματικής παμπειραϊκής διαμαρτυρίας αναφέρει:

Αγαπητοί συμπολίτες, γνωρίζετε ότι: Στην Πειραϊκή, μπροστά στη Σχολή Δοκίμων και στα σπίτια μας, σχεδιάζεται από τον κινεζικό πλέον ΟΛΠ τεράστια επιχωμάτωση για την κατασκευή νέων προβλητών έκτασης 200 στρεμμάτων σε Α’ φάση για τον ελλιμενισμό 4 κρουαζιερόπλοιων-γιγάντων μήκους 400 μ. και ύψους 60 μ., καθώς και πολυώροφου εμπορικού κέντρου, που θα σημάνουν την οριστική και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταδίκη του Πειραιά;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ:

  1. Τέλος στην ανάσα που δίνει η Πειραϊκή σε κατοίκους και επισκέπτες, με το ιδιαίτερο φυσικό της τοπίο και το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο τείχος, το Κονώνειο.
  2. Κρουαζιερόπλοια-ουρανοξύστες στη θέση του ηλιοβασιλέματος.
  3. Τέλος στα μπάνια στα βράχια της Πειραϊκής, που θα γίνει λιμάνι (τα μπαζώματα των 7,5 εκ. κυβ. μέτρων για την κατασκευή των προβλητών θα φτάσουν σχεδόν ως τον Σταυρό!).
  4. Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ο Πειραιάς κατέχει ήδη τα πρωτεία στην Ελλάδα): α) από τα καύσιμα των κρουαζιερόπλοιων (60 φορές πάνω από το όριο τα θανατηφόρα αιωρούμενα μικροσωματίδια), β) από τα φορτηγά τροφοδοσίας των κρουαζιερόπλοιων-πλωτών πόλεων 10.000 ‘κατοίκων’, γ) από το πηγαινέλα των πούλμαν 4 φορές σ’ ένα πρωί (πλοίο- Ακρόπολη-πλοίο).
  5. Πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση σ’ ένα οδικό δίκτυο που δεν σηκώνει βελτίωση.
  6. Τέλος στο ψάρεμα σ’ όλη τη γύρω περιοχή.
  7. ”Θάψιμο’’ του μνημείου του Θεμιστοκλή και της Σχολής Δοκίμων

Το επιχείρημα ‘’κρουαζιέρα= ανάπτυξη και χρήμα στην πόλη’’ δεν στέκει, γιατί ο τουρίστας της κρουαζιέρας δεν ξοδεύει χρόνο στον Πειραιά, ενώ όλο του το ταξίδι είναι προπληρωμένο και μέχρι και το νερό το αγοράζει μέσα στο πλοίο. -Οι υπάρχουσες θέσεις για κρουαζιερόπλοια υπεραρκούν σήμερα και αν χρειαστούν άλλες στο μέλλον, πρέπει να αναζητηθούν εκτός Πειραιά, π.χ. Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα.

Όποιος σχεδιάζει το μέλλον του λιμανιού, σχεδιάζει και το μέλλον της πόλης μας. Ο Πειραιάς δεν λέει ‘’όχι’’ στον ήπιο, ανθρώπινο τουρισμό: Λέει ΟΧΙ στα υπερκέρδη των εταιρειών κρουαζιέρας σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ!
Αγαπητοί συμπολίτες, σας περιμένουμε, για να δούμε όλοι μαζί πώς θα αποτρέψουμε το παράλογο και εγκληματικό αυτό έργο! Η Βενετία και η Βαρκελώνη μας δείχνουν τον δρόμο!

> ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ & ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ‘’ΛΙΜΑΝΙ ΦΙΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ’’ f/b: Ενεργοί Πολίτες Πειραιά, mail: dgtria@otenet.gr, Tηλ. 693271955 f/b : ΛIMANI ΦΙΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!, mail:limanifilikostinpoli@gmail.com, Τηλ. 6906408586, 6972θ62819.

Απάντηση