Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ξεσηκώθηκε ο Πλανήτης για το Κλίμα – 785 χιλιάδες πολίτες από 175 χώρες

Χωρίς κατηγορία στις 01/12/2015

Ανακοίνωση της Avaaz

Ο παγκόσμιος ξεσηκωμός για τις κλιματικές αλλαγές και την προστασία του Περιβάλλοντος, σημείωσε πρωτόγνωρη επιτυχία. Με βάση την ανακοίνωση των τα μελών της ομάδας Avaaz, στα συλλαλητήρια συμμμετείχαν 785.000 πολίτες από 175 χώρες.

Η ανακοίνωση, αναφέρει:

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,
Τα καταφέραμε! Παρόλο που απαγορεύτηκε η τεράστια πορεία στο Παρίσι, η χθεσινή Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην Ιστορία! Με μία φωνή, απαιτήσαμε ένα μέλλον με 100% καθαρή ενέργεια για να προστατεύσουμε όλα όσα αγαπάμε. Από το Σάο Πάολο μέχρι το Σίδνεϊ, 785.000 πολίτες ταρακουνήσαμε 175 χώρες με περισσότερες από 2.300 δράσεις. Οι κινητοποιήσεις έγιναν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ παγκοσμίως και ο αντίκτυπός τους έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητός εδώ στο Παρίσι.

Είναι αδύνατο να περιγράψουμε με λέξεις τη δύναμη και την πανέμορφη πολυχρωμία της ανθρωπότητας, που ξεσηκώθηκε χθες με έναν μοναδικό τρόπο –μπορούμε όμως με τις παρακάτω φωτογραφίες:

Το συλλαλητήριο του Λονδίνου

Αυτό είναι το κίνημα που περίμενε ο πλανήτης. Σε πολλές χώρες, από το Μπανγκλαντές και την Ελλάδα μέχρι την Ιρλανδία, έγιναν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για το κλίμα στην Ιστορία τους. Στην Αυστραλία, διαδήλωσαν 120.000 πολίτες και, στην Ινδία, πάνω από 100.000. Αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις του κόσμου, τα μέλη του Avaaz βγήκαμε στους δρόμους. Ακόμη και στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, οι διοργανωτές δε δίστασαν να πραγματοποιήσουν τη δράση τους, παρά τις βόμβες που έπεφταν δίπλα τους!

Από επάνω αριστερά: Μελβούρνη, Ελσίνκι, Βερολίνο, Τζακάρτα, Μπογκοτά, Άμστερνταμ

Στη Γαλλία, οι μαζικές πορείες 500.000 διαδηλωτών που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Όμως, τα μέλη του Avaaz τρέξαμε να συγκεντρώσουμε και να τοποθετήσουμε στην Place de la Republique πάνω από 20.000 παπούτσια ανθρώπων που σκόπευαν να διαδηλώσουν, μεταξύ των οποίων και τα παπούτσια του Πάπα και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ!


Οι δράσεις για το κλίμα καλύφθηκαν από εκατοντάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία και έγιναν πρώτο θέμα παγκοσμίως, από το Al Jazeera έως τους New York Times.
Ο απεσταλμένος του πάπα Φραγκίσκου δήλωσε σχετικά με τις δράσεις μας: «Ο πάπας είναι σήμερα με το μέρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, στο πλευρό των φτωχών και όσων αναζητούν κλιματική δικαιοσύνη».

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους παγκόσμιους ηγέτες: «Και οι λαοί του κόσμου κινητοποιούνται. Έχουν βγει στους δρόμους, σε πόλεις και χωριά ολόκληρου του κόσμου, σε μια μαζική κινητοποίηση για αλλαγή… Και περιμένουν από όλους εσάς να φανείτε ηγέτες αντάξιοι αυτής της πρόκλησης. Η Ιστορία μάς καλεί».

Παράλληλα, η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, μας ευχαρίστησε όλους και δήλωσε: «Συνεργάζομαι με το Avaaz για να στήσουμε μια γιγαντοοθόνη που θα επιτρέψει στις φωνές σας να ακουστούν. Όλοι οι εκπρόσωποι θα μπορούν να δουν τη στήριξή σας για μια ισχυρή συμφωνία ενάντια στην κλιματική αλλαγή που θα προστατέψει το κοινό μας σπίτι».

Σήμερα, ξεκίνησε η κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα. Εδώ και χρόνια, οι πολιτικοί μάς λένε: «Δείξτε μας ότι ο κόσμος νοιάζεται και, τότε, θα αναλάβουμε δράση». Χθες, τους αποδείξαμε ότι όλος ο κόσμος ζητά συμφωνία για 100 % καθαρή ενέργεια. Και αυτή τη στιγμή, το βίντεο με όλους εμάς να απαιτούμε αυτή τη συμφωνία προβάλλεται μπροστά στους αρχηγούς των κρατών μέσα στη διάσκεψη. Δεν μπορούν να μας αποφύγουν. Όπως δεν μπορούν να αποφύγουν και το αίτημά μας. Η ομάδα του Avaaz βρίσκεται μέσα στη διάσκεψη για να γίνεται η φωνή μας κάθε φορά που κάποια χώρα θα προσπαθεί να σαμποτάρει τη συμφωνία.

Το κίνημά μας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Και τις δύο επόμενες εβδομάδες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να επεμβαίνουμε στη διάσκεψη, μέχρι να πετύχουμε τη συμφωνία που θα σώσει το μέλλον μας.

Απάντηση