Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ξύλινο ελλιπές γλυπτό (ύψους 0,47μ.) βρέθηκε κάτω από την πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου

Χωρίς κατηγορία στις 22/10/2014

Ένα ξύλινο άγαλμα ανδρικής μορφής βρέθηκε στις ανασκαφές που γίνονται στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «ολοκληρώνεται η αρχαιολογική διερεύνηση των αρχαίων φρεάτων» και σε ένα από αυτά, σε βάθος 14,17 μέτρων, «αποκαλύφθηκε και συλλέχθηκε ξύλινο περίοπτο γλυπτό όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής».

Στο σημείο βρέθηκαν και τμήματα αγγείων που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου (100-86 π.Χ.), μαζί με άλλα οικιστικά κατάλοιπα (κεράμους, μεταλλικά αντικείμενα και άλλα τεμάχια ξύλων μικρών διαστάσεων). Επίσης, «στο ίδιο περίπου υψόμετρο με το ξύλινο γλυπτό εντοπίστηκε επίσης θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού γυναικείας μορφής (πιθανόν Αρτέμιδος) καθήμενης στη ράχη ελαφιού».

Σχετικά με το ξύλινο γλυπτό «είναι ελλιπές ως προς την κεφαλή και τα άνω και κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενο ύψος 0,47μ. και πλάτος 0,21μ.. Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός».

Το γλυπτό μεταφέρθηκε στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ σύμφωνα με τους ισχύοντες ασφαλείας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: