Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε “ομηρεία” η Ελλάδα από τον καύσωνα, μέχρι και την Πέμπτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 02/08/2021

Οδηγία για  να μην έχουμε black out  – Περιορισμός κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (13:00-15:00 και 18:00-22:00) – Τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς

|> Έναν από τους πιό καυτούς Αύγουστους είναι αυτός που διανύουμε και από σήμερα Δευτέρα 2/8 ο καύσωνας θα είναι περισσότερος απειλητικός, καθώς η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και μέχρι την Πέμπτη προβλέπεται να επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι“… λέει η παροιμία και δυστυχώς αναμένεται να δούμε τα θερμόμετρα να “χτυπάνε” 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χώρους ακάλυπτους η θερμοκρασία θα “σπάσει” θερμόμετρα.

Χθες η ομάδα “Up Stories”, σε συνεργασία με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποίησε πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας και διαπιστώθηκε ότι καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο.

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55 βαθμούς, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας. Την ίδια ώρα η θερμοκρασία του αέρα, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας, κυμαινόταν μεταξύ των 36-37 ° C.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60 βαθμών), ενώ οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο σιντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας (έως 35 βαθμούς).

Σήμερα αναμένεται ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη τη χώρα. Καθώς σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο, σύμφωνα με το meteo.

Εν τω μεταξύ, οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύσκεψη για την ηλεκτρική ενέργεια

Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Εν όψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα πρέπει οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00:

  • Να αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: