Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι “προεκλογικές” δηλώσεις Φίλη και το καζάνι στο οποίο βράζει κυριολεκτικά ο ελληνικός λαός

Χωρίς κατηγορία στις 18/02/2017

Έλεος!

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Έντονο προεκλογικό άρωμα αποπνέουν οι δηλώσεις του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και η δριμεία κριτική που άσκησε κατά της κυβέρνησης από το βήμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις του κ. Φίλη έχουν να κάνουν περισσότερο με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τους νέους εν δυνάμει συμμάχους που θέλει να προσεταιριστεί το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου πνέουν τα λοίσθια και θα βρίσκονται εκτός Βουλής όταν και όποτε διεξαχθούν εκλογές.

Όποιος και αν είναι ο λόγος των δηλώσεων Φίλη τη δεδομένη χρονική στιγμή, εντούτοις εμπεριέχουν ορισμένες χρήσιμες διαπιστώσεις. Η αποστροφή του τέως υπουργού “εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι τελείωσε”, όπως και το “εμείς και οι άλλοι” ενέχει τίτλους τέλους στο αφήγημα που εντέχνως καλλιεργήθηκε και το οποίο είχε χωρίσει το πολιτικό φάσμα σε “καλούς” και “κακούς”, σε αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς.

Όπως έδειξε η σκληρή πραγματικότητα τέτοιες διαφορές δεν υφίστανται. Όλοι όσοι κυβέρνησαν την οκταετία της κρίσης αντιμνημονιακή ρητορική χρησιμοποίησαν και μνημονιακά μέτρα υπερψήφισαν και επέβαλαν, εκουσίως ή ακουσίως. Η κρίση ούτε για μια στιγμή δεν έφυγε, αντιθέτως έχει παγιωθεί ως νοσηρή κατάσταση που κατατρώει τις σάρκες της Ελλάδας και των πολιτών της. Όλα αυτά τα χρόνια ο πολιτικός κόσμος περιστρέφεται γύρω απ’ το ίδιο καζάνι, στο οποίο βράζει κυριολεκτικά ο ελληνικός λαός.

Οι υποσχέσεις εξόδου από την κρίση και η επιθυμητή ανάκαμψη αποδείχθηκαν φρούδες. Η νέα αξιολόγηση κωλυσιεργεί και δεν κλείνει, αλλά όταν τελικά κλείσει θα φέρει νέα βάρη τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως αν θα είναι σε δόσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι αυτό το πικρό ποτήρι θα είναι το τελευταίο και δεν θα επακολουθήσουν κι άλλα. Όλο το πολιτικό σύστημα στα μάτια και στις συνειδήσεις των πολιτών είναι εξίσου μολυσμένο, απαξιωμένο και αναξιόπιστο.

“Καμία εκτίμησή μας δεν επιβεβαιώθηκε” ομολόγησε ο κ. Φίλης. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να καταλήξει κάποιος σ’ αυτήν την παραδοχή, πόσο μάλλον όταν αυτή ανήκει σε ένα προβεβλημένο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο δεν έχει προέλθει από πολιτική παρθενογένεση. Ο τέως υπουργός διετέλεσε διευθυντής της “Αυγής”, που μέσα από τις στήλες της προσπάθησε να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχουν λύσεις και πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε εκτιμήσεις που πολύ γρήγορα θα επιβεβαιωθούν…

Βεβαίως οι επισημάνσεις και η κριτική του κ. Φίλη θα αποκτούσαν ιδιαίτερη βαρύτητα αν είχαν γίνει ενόσω ήταν υπουργός. Δυστυχώς είναι στο DNA των πολιτικών μας να ανακαλύπτουν την αλήθεια και να βλέπουν τα αυτονόητα όταν χάνουν τους υπουργικούς τους θώκους. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κατακρίνει τη συνεργασία του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι “δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση”. Αυτή, όμως, η μη… νομιμοποιητική βάση δεν τον εμπόδισε να είναι υπουργός αυτού του σχήματος, το οποίο είχε υπερασπιστεί όσο λίγοι.

Κλείνοντας την ομιλία του ο τέως υπουργός είπε: “Φεύγοντας να έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας”. Μόνο που κ. Φίλη είναι ευρέως γνωστό ότι μέσα στα συντρίμμια τα αποτυπώματα χάνονται…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: