Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παράταση έως 31/12 ζητεί η ΕΣΕΕ για το Ε4 και την απογραφή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 28/10/2022

Οι δύο σημαντικές διαδικασίες που λήγουν 30/10 αφορούν τη νομοθεσία για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

|> Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)  ζητά τη χρονική παράταση των δύο σημαντικών διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, λόγω της πραγματικής και απολύτως δικαιολογημένης αδυναμίας των εμπορικών επιχειρήσεων και των λογιστικών γραφείων να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ ζητεί:

  1. Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού Ε4 μέχρι τις 31/12/2022, αντί της 31/10.
  2. Την ισόχρονη μετακύλιση της ημερομηνίας έναρξης της απογραφικής διαδικασίας, δηλαδή από 01/01/2023 αντί της 01/11/2023

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως και οι δύο χρονικές παρατάσεις είναι απαραίτητες για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας που δεν διαθέτουν εσωτερικό λογιστήριο, καθώς θα πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής και ενημέρωσης στους λογιστές και φοροτεχνικούς, τους άμεσους συνεργάτες τους που χειρίζονται την εφαρμογή των διατάξεων για τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Το ζήτημα αυτό προβάλλουν  εξάλλου επιτακτικά με κοινή τους Επιστολή οι Λογιστικοί Σύλλογοι της χώρας, στην οποία επιπλέον αναφέρονται σε θέματα διαλειτουργικότητας που πρέπει να επιλυθούν.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως η αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου του αιτήματος για παράταση των εν λόγω προθεσμιών θα αποτρέψει την επιβολή αχρείαστων προστίμων σε χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις που αντικειμενικά δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις ισχύουσες ασφυκτικές προθεσμίες. Έτι περαιτέρω, θα διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που είναι ένα κρίσιμο μέτρο για τη ψηφιακή μετάβαση και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: