Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι Έλληνες σκηνοθέτες για τη δημόσια και όχι κρατική Ραδιοτηλεόραση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 15/04/2015

Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τη “νέα ΕΡΤ”

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών χαιρετίζει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την νέα περίοδο που θα ανανεώσει το οπτικοακουστικό τοπίο της χώρας και καταθέτει θέσεις και προβληματισμούς που έχουν επεξεργασθεί μέλη της από κοινού, με τους τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς παράγοντες.

Σε ανακοίνωση τής Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), που υπογράφει ο πρόεδρός της Χάρης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Όποιος θέλει να δει στα σοβαρά το θέμα της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει πριν τα οργανωτικά να απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα που αφορούν την ιδεολογία και την αισθητική του φορέα: τι τηλεόραση θέλουμε; Μία τηλεόραση κρατική δηλαδή κατά βάθος κυβερνητική ή μια Δημόσια Κοινωνική Τηλεόραση;

Μια κρατική τηλεόραση όπου η Κυβέρνηση ταυτίζεται με το Κράτος, ότι δηλαδή είναι κρατικό είναι και Κυβερνητικό; Τότε δεν ανήκει στους πολίτες αλλά στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει. Αυτό το μοντέλο έχει χτυπηθεί, το αρνείται ο κόσμος, έχει κάνει τον κύκλο του.

Μένει λοιπόν ο ρόλος της Δημόσια Τηλεόρασης σαν κοινωνικό αγαθό. Και αμέσως γεννιέται το πρόβλημα της λειτουργίας της δηλαδή το θέμα της διαχείρισής της. Θα συμμετέχει η κοινωνία, θα διοικείται από την Κοινωνία, και αυτή η Δημόσια Κοινωνική Τηλεόραση θα ανήκει απευθείας στους πολίτες που την πληρώνουν και τους οποίους πρέπει να υπηρετεί; Διότι είναι φυσικά αυτονόητο ότι η κάθε Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να την διοικεί αλλά να ασκεί μια εποπτεία Νομικού χαρακτήρα.

Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι κοινωνικοί φορείς που θα ενσαρκώνουν την λειτουργία αυτού του δημόσιου Οργανισμού;

Θα χώριζα σε τρείς (3) ομάδες τους κοινωνικούς αυτούς φορείς:

1η Ομάδα: Την κοινωνία ολόκληρη που προσφέρει την εικόνα και τον ήχο, τις ιδέες, τις προτάσεις, την δημιουργικότητα, τον πλούτο των ανθρώπων, των σχέσεων, τις μνήμες, τον πολιτισμό, την αγωνία της περιφέρειας, τους Έλληνες της Διασποράς. Ένα σύνολο που αναδεικνύει μια άλλη Ελλάδα.

2η Ομάδα: Οι Δημιουργοί του οπτικοακουστικού που εμπνέονται από την κοινωνία και παράγουν αισθητικό και καλλιτεχνικό έργο.

3η Ομάδα: Είναι οι εργαζόμενοι που αναμεταδίδουν αυτά τα έργα στον κόσμο και δημιουργούν και οι ίδιοι τα δικά τους έργα, το μικρότερο κομμάτι, αλλά πολύ καθοριστικός ο ρόλος τους σε αυτή τη «Γέφυρα».

Άρα Δημιουργός είναι η κοινωνία και αυτή είναι η θεμελιώδης Διαφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Για αυτή την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ το ζητούμενο είναι το άνοιγμα στους νέους δημιουργούς όλων των Τεχνών, για ταινίες fiction, τηλεταινίες, δημιουργικά ντοκιμαντέρ, στήριξη νέων σκηνοθετών μέσα από τα προγράμματα Μικροφίλμ, υποστήριξη συμφωνιών με το ΕΚΚ. Ανάδειξη νέων σεναριογράφων, νέων παραγωγών και τόσα άλλα (θέατρο, μουσική, εικαστικά). Άρα το Μεγάλο Δημιουργικό Κομμάτι είναι εξωτερικό θέμα και το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 50%.

Όλοι σχεδόν οι γνωστοί σκηνοθέτες έχουν δουλέψει σε ιστορικές εκπομπές όπως η “ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ την ΕΛΛΑΔΑ”, “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”, “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” κλπ ή σε σειρές ή σε σήριαλ που γράψανε ιστορία και που μόνο η Δημόσια Τηλεόραση μπορεί να κάνει διότι βρίσκεται έξω από λογικές τηλεθέασης και κερδοσκοπίας. Η Δημόσια Τηλεόραση είναι η Κιβωτός του πολιτισμού μας και τίποτε άλλο.

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι περιφερειακοί Ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να συρρικνωθούν. Πρέπει να παραμείνουν όλοι οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα της πρώην ΕΡΤ, οι ανεξάρτητες φωνές Πολιτισμού στην Περιφέρεια.

Η μορφή δηλαδή της Νέας ΕΡΤ πρέπει να έχει την απλή πετυχημένη δομή:

1) Ένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας με άξονα την Ειδησεογραφία και την ενημέρωση του Ελληνικού Λαού.

2) Ένας θεματικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας μέσα από τον οποία θα προβάλλονται ο Πολιτισμός, η Επιστήμη, η Έρευνα και ο Αθλητισμός.

3) Η πρώην ΕΡΤ-3 να διατηρήσει την πανελλαδική της εμβέλεια και να επικεντρωθεί σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και

4) Ένας κατ’ εξαίρεση θεματικός τοπικός τηλεοπτικός σταθμός στην Κρήτη, πανελλαδικής εμβέλειας που να επικεντρώνεται στα ζητήματα της Νότιας Ελλάδας και των χωρών της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Η ΕΡΤ είναι ένας Γίγαντας που κοιμάται. Ένας Γίγαντας που δεν έδειξε ή δεν τον άφησαν να δείξει την πραγματική του δύναμη και επιρροή και τον κρατούσαν πίσω ή του βάζανε τρικλοποδιές υπέρ των ιδιωτικών καναλιών.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις τον θεωρούσαν ένα σίγουρο εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας όπου άσχετοι με το αντικείμενο, ανέλαβαν πολλές φορές (υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις) την διεύθυνση και την κατεύθυνση της.

Όραμα και σωστή κατεύθυνση χρειάζεται. Και άνθρωποι υπάρχουν και κέφι και δίψα για δουλειά και εργαζόμενοι που απέδειξαν πως το να δουλεύουν για την ΕΡΤ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα μισθό και είναι δίκαιη η επιστροφή τους. Δεν χρειάζεται να χωριστούν οι εργαζόμενοι, πρέπει να απορροφηθούν όλοι σταδιακά, μαζί και οι συμβασιούχοι. Έτσι η ΕΡΤ μπορεί να απογειωθεί και να δείξει τις πολλές δυνατότητες της.

Επίσης, η διατήρηση των Μουσικών Συνόλων είναι στοιχείο Πολιτισμού με παρουσία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά με συναυλίες σε όλη την Περιφέρεια.

Επισημαίνουμε την ανάγκη να προβλέπεται στον νόμο η σχέση της Δημόσιας Τηλεόρασης με την Εθνική Κινηματογραφία, έμπρακτη στήριξη του 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων.

Βρέθηκα εκ μέρους της ΕΕΣ στο τελευταίο συμβούλιο της ΕΡΤ, υλοποιήσαμε και απεγκλωβίσαμε ταινίες, πάνω από 3.500.000 ευρώ, στα πλαίσια του 1,5%. Δημιουργήσαμε δυναμική στο σινεμά για νέους και παλιούς δημιουργούς. Να συνεχιστεί και να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις και αυτό που ίσχυσε για κάποιους στο ενδιάμεσο καθεστώς τηλεόρασης, κατ’ εξαίρεση, να συνεχιστεί ως δεδομένη υποχρέωση της νέας ΕΡΤ. Και τώρα που αλλάζει το νομικό καθεστώς για τα ιδιωτικά κανάλια, ζητούμε την απόδοση του 1,5% από τα ιδιωτικά κανάλια, που παραβίαζαν ανενόχλητα τόσα χρόνια το νόμο.

Ένα θέμα που μας αφορά όλους απολύτως, είναι το οπτικοακουστικό Αρχείο και η ψηφιοποίηση να γίνει κοινωνικό αγαθό. Η ΕΡΤ ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι ο Φύλακας της Μνήμης μας. Εδώ στην ΕΡΤ φυλάσσεται η μνήμη μας και αυτό είναι μοναδικός και πολύτιμος πλούτος.

Επιπλέον, υπάρχει το θέμα της προάσπισης και προστασίας της Ελληνικής Γλώσσας. Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής σας ,ο βουλευτής κ Νάσος Αθανασίου είπε ότι το Ε στο λογότυπο της ΕΡΤ σημαίνει Ελληνικό. Και ως γνωστόν στην παγκοσμοποιημένη περίοδο που ζούμε, ο πόλεμος δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά και πολιτιστικός. Και ο πολιτιστικός πόλεμος είναι πιο ύπουλος και πιο ελκυστικός (Μεγάλες παραγωγές, γνωστοί ηθοποιοί κλπ) και παράλληλα, η ελληνική τηλεόραση έχει κατακλυστεί από δευτεράντζες. Στις περισσότερες ταινίες B Movies αμφίβολης ποιότητας και σειρές, το αίμα, οι φόνοι η βία και τα μπιστόλια είναι σε καθημερινή διάταξη και σε λίγο θα συναγωνιζόμαστε τους Αμερικανούς για τον αριθμό των φόνων που βλέπουμε σε ένα χρόνο. )

Γι’ αυτό λοιπόν, θέλουμε ένα πρόγραμμα να είναι πραγματικά Ευρωπαϊκό, να αναδεικνύει την κοινωνία και τους λαούς της Ευρώπης, με ανταλλαγές και αγορά πολιτιστικών προϊόντων, όχι σαπουνόπερες τύπου Λατινικής Αμερικής, Σουλεϊμάν κ.λ.π. αλλά έργα που εκφράζουν την σύγχρονη αγωνία των λαών της Ευρώπης.

Η ΕΡΤ μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την εισαγόμενη βία και τις ελληνικοποιημένες αμερικάνικες σειρές με αυτό που έκανε πάντα: με ποιοτικό ελληνικό πρόγραμμα, με ταινίες με σειρές και με ντοκιμαντέρ και με μεταφορές έργων Ελλήνων συγγραφέων όπως κάνει το ΒΒC και τα γαλλικά κανάλια, φέρνοντας σε επαφή το κοινό με την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Και δόξα το θεώ σε αυτό τον τομέα είμαστε πλούσιοι. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να βλέπουν την Εικόνα τους και να ακούνε την Γλώσσα τους, να έχουν δηλαδή ένα καθρέφτη της δικής τους πραγματικότητας. «Τα συμφωνημένα υπονοούμενα τους», που είναι ο ορισμός του πολιτισμού κατά τη ρήση του Γεώργιου Σεφέρη.

Άλλο Σχέδιο, άλλο Γενικός Νόμος, άλλο βέβαια η πρακτική υλοποίησή του. Μέσα από τις εικόνες και τον λόγο της Δημόσιας Τηλεόρασης, που παράγουν την πολιτική του μέσου, θα κρίνουμε και θα τοποθετηθούμε στην συνέχεια ως εμπλεκόμενοι φορείς.

Παρ’ όλες τις εξωτερικές παρεμβάσεις και εσωτερικές αδυναμίες ,η ΕΡΤ ήταν πάντα ό,τι πιο σημαντικό στην πνευματικότητα που εισέπραττε η κοινωνία μας μέσα από το τηλεοπτικό πεδίο.

Ήταν η Εικόνα ενός άλλου κόσμου, μίας πραγματικής κοινωνίας, τόσο διαφορετικής από τον χαζοχαρούμενο και εκφοβιστικό κόσμο της ιδιωτικής τηλεόρασης και αυτή την εικόνα την στηρίζουμε και την διεκδικούμε εκ νέου!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: