Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε δύο Αμερικανούς “μάγους” της Πληροφορικής το “Turing 2020”

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 01/04/2021

Οι ομότιμοι καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών Άλφρεντ Βάινο Άχο και Ντέιβιντ Ούλμαν θα εισπράξουν το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολ.

|> Δυό Αμερικανοί απέσπασαν εφέτος το βραβείο “Turing 2020”, που θεωρείται το Νόμπελ της Πληροφορικής. Πρόκειται για τους  ομότιμους καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών Άλφρεντ Βάινο Άχο (Πανεπιστήμιο Κολούμπια -Νέα Υόρκη) και Ντέιβιντ Ούλμαν (Πανεπιστήμιο Στάνφορντ – Καλιφόρνια), τους οποίους επέλεξε η Διεθνής Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (Association of Computing Machinery-ACM).

Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους πρωτοποριακούς αλγόριθμους, διάφορα άλλα εργαλεία, καθώς και εμβληματικά εκπαιδευτικά βιβλία που έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού παγκοσμίως, όπως το κλασσικό πια «Ο Σχεδιασμός και η Ανάλυση των Υπολογιστικών Αλγορίθμων» (1974). Το βραβείο Turing -που απονέμεται από το 1966 προς τιμή του Βρετανού μαθηματικού και πρωτοπόρου της Πληροφορικής Άλαν Τούριννγκ (φωτό)- συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με χρηματοδοτική υποστήριξη από τη Google.

Κάθε πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα σε κάποια μηχανή (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητο κ.ά.), έχει γραφτεί σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, η οποία στη συνέχεια «μεταφράζεται» σε χαμηλότερου επιπέδου κώδικα που μπορεί να εκτελεστεί από το μηχάνημα. Η τεχνολογία αυτής της «μετάφρασης» -σε μεγάλο βαθμό- οφείλει το ξεκίνημά της στους Άχο και Ούλμαν. Η αρχή έγινε με τη συνεργασία των δύο (αμφότεροι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πρίνστον) στα Εργαστήρια Bell μεταξύ 1967-1969 και μετά συνεχίστηκε για δεκαετίες.

«Οι Άχο και Ούλμαν έχουν υπάρξει ηγέτες του προγραμματισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η εργασία τους έχει καθοδηγήσει διαδοχικές γενιές προγραμματιστών και ερευνητών μέχρι σήμερα», δήλωσε η Αυστριακή πρόεδρος της ACM, καθηγήτρια Γκαμπριέλε Κότσις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: