Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η πρόληψη για διαμαρτυρίες είναι αντιδημοκρατική πράξη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 05/03/2019

Οι προληπτικές συλλήψεις πολιτών θυμίζουν τακτικές άλλης εποχής, την οποία «έζησε» η αριστερά…

Δημ. Καπράνος |> Είχαμε, που λέτε, έναν γείτονα. Ο κλασσικός τύπος του ανθρώπου “όλων των καταστάσεων”, του ανθρώπου που “ήθελε να έχει το κεφάλι του ήσυχο” και που για να το εξασφαλίσει, δεν θα έδινε και πολλή σημασία σε όσα συνέβαιναν γύρω του…

Ένα μεσημέρι, το 1968, με φώναξε ο πατέρας μου. “Να προσέχεις τις παρέες σου!” μου είπε και όταν πήγα να ανοίξω το στόμα μου γύρισε την πλάτη και έφυγε…

Δεν έδωσα συνέχεια, υπέθεσα ότι αναφερόταν στο μουσικό συγκρότημα που είχαμε φτιάξει και ότι θα νόμιζε πως παραμελώ τα μαθήματά μου, πράγμα που δεν συνέβαινε…

Ένα βράδυ, που επιστρέφαμε σπίτι από την πλατεία της γειτονιάς με δυο φίλους (τελειώναμε το Γυμνάσιο) μας σταμάτησε το “100”.

-“Για περάστε μέσα!” μας είπαν και πριν προλάβουμε να πούμε λέξη μάς είχαν βάλει στο πίσω κάθισμα του “Zephyr 4” και μας πήγαν στο γειτονικό, Ι’ Αστυνομικό Τμήμα.

-“Τί κάναμε κύριε Φώτη;” ρώτησα τον αστυνόμο, που ήταν γείτονάς μας.
-“Τίποτα δεν κάνατε. Σας φέραμε εδώ για να μην κάνετε! Και παρακαλώ σιωπή!” απάντησε και μας πήγαν σε ένα διπλανό γραφείο.

Μείναμε εκεί όλο το βράδυ και κατά τις έξι το πρωί, μας άφησαν και φύγαμε χωρίς καμία εξήγηση!

Στο σπίτι, φυσικά, είχαν ανησυχήσει και τους είπα τί είχε συμβεί. “Δεν σου είπα να προσέχεις τις παρέες σου;” είπε ο πατέρας. Πάλι πήγα κάτι να πω αλλά απάντηση δεν έλαβα.

Αργότερα, πολύ αργότερα, έμαθα ότι ο λόγος που μας είχαν κρατήσει όλη τη νύχτα στο τμήμα ήταν… προληπτικός!
Ο καλός μας γείτονας, που είχε “πληροφορίες”, ως φίλα διακείμενος προς την δικτατορία, είχε αποκαλύψει στον πατέρα μου ότι η Αστυνομία είχε πληροφορηθεί ότι κάποιοι “αναρχοκομμουνισταί” ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση και επειδή οι γονείς των φίλων μου ήταν σεσημασμένοι αριστεροί, τα παιδιά τους θεωρήθηκαν “ύποπτα” και μαζί τους και εγώ, αφού “δεν πρόσεχα τις παρέες μου“!

-“Και γιατί δεν μου το είπατε ευθύς εξ αρχής ότι επρόκειτο περί χαφιέ;” ρώτησα.
-“Γιατί δεν περίμενα ότι θα έφθαναν ως εκεί!” μου απάντησε…

Πώς τα θυμήθηκα αυτά; Μα, επειδή έμαθα ότι κάτι ανάλογο συνέβη το Σάββατο στα Γιαννιτσά!

Εκεί, λέει, εν έτει 2019 και εν μέση (έτσι θέλω να πιστεύω) δημοκρατία, η Αστυνομία “μπαγλάρωσε” προληπτικά κάποιους πολίτες οι οποίοι θεωρήθηκαν “ύποπτοι” για να δημιουργήσουν ταραχές εις βάρος του υπουργού Ναυτιλίας ο οποίος είχε πάει εκεί για κομματική ομιλία!

Προφανώς θα απαιτούσαν “Θάλασσα στα Γιαννιτσά”, αλλά κι αυτό να ζητούσαν μήπως απαγορεύεται;

Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν έχουν διδαχθεί τί σημαίνει δημοκρατική συμπεριφορά. Και είναι κρίμα, γιατί κάποια από τα μέλη της σημερινής κυβερνήσεως έχουν υποστεί αυτές τις μεθόδους, σε έτη παλαιότερα και πικρά.

Ας γνωρίζουν ότι αυτές οι λεπτές γραμμές, αυτές οι λεπτές ισορροπίες, είναι που χωρίζουν το δημοκρατικό καθεστώς από οποιοδήποτε άλλο, που είναι, οπωσδήποτε, χειρότερο!

Αλλοίμονο αν αρχίσουμε να “προλαβαίνουμε” την διαμαρτυρία. Ενός κακού, τα μύρια έπονται τρέχοντας!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: