Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καλές οι διαπιστώσεις από την κίνηση στην αγορά κατά τις εορτές, με βάση την έρευνα του ΙΝΕΜΥ

Χωρίς κατηγορία στις 30/12/2017

Αύξηση από 2,5% έως 6%

|> Θετικές οι πρώτες διαπιστώσεις της έρευνας του ΙΝΕΜΥ για την εμπορική κίνηση της αγοράς των Χριστουγέννων και η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καταθέτει στοιχεία, όπως:

  1. Η βασική διαπίστωση είναι ότι η αγορά κινήθηκε σε γενικές γραμμές θετικά. Υπήρξαν όμως διαφοροποιήσεις μεταξύ τύπου καταστημάτων, περιοχών, είδους προϊόντων και food και non-food αγαθών.
  2. Συνολικά η αύξηση σε σχέση με πέρσι ήταν περίπου της τάξης του +2,5%. Ωστόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν ακόμα και το 5-6%, ενώ πολλές επιχειρήσεις ένδυσης δήλωσαν μειώσεις ακόμα και μέχρι -12%, ίσως λόγω των επικείμενων εκπτώσεων, που είναι πολύ κοντά στην εορταστική περίοδο.
  3. Σε ορισμένες «κατηγορίες» ειδών όπως πχ λευκές συσκευές η αύξηση ήταν ίσως μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, όπως και σε είδη με πολύ χαμηλές τιμές, καθώς και τα παιχνίδια και βιβλία. Για τα περιφερειακά και συνοικιακά εμπορικά καταστήματα και εκείνα με ακριβότερα είδη τα πράγματα ήταν δυσμενέστερα.
  4. Στον κλάδο των τροφίμων είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί μια καθαρή εκτίμηση της εικόνας εξαιτίας δύο δεδομένων:  οι «τεκτονικές» αλλαγές που προκλήθηκαν από τις εξαγορές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ καθώς και το γεγονός ότι πολλοί «Αθηναίοι» μετακινήθηκαν στην περιφέρεια και έτσι έκαναν τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τροφίμων σε τοπικές αγορές.
  5. Η πρώτη προτίμηση για δώρα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν για άλλη μία χρονιά τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, η δεύτερη το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία κατά σειρά επιλογής ήταν τα βιβλία και τα παιχνίδια, ενώ ακολούθησαν τα καλλυντικά και οι ηλεκτρονικές συσκευές.
  6. Όσοι αναφέρθηκαν σε μία ουτοπική αύξηση χριστουγεννιάτικου τζίρου 20-25%, μάλλον τους διέφυγε η υποδιαστολή, αφού το 2,5% είναι πιο ρεαλιστικό. Τόσο υψηλά ποσοστά δεν υπάρχουν στην αγορά & εάν προέκυπταν θα ήταν χριστουγεννιάτικο θαύμα.
  7. Τέλος, το 15% των Ελλήνων δυστυχώς δεν μπόρεσε να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Πάντως παρά τη παρατεταμένη οικονομική κρίση, και όσων έχουν υποστεί οι Έλληνες τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι γεγονός ότι οι γιορτινές μέρες άλλαξαν έστω και για λίγο τη ψυχολογία του κόσμου.

Και τέλος, ο επίλογος του προέδρου της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, αναφέρει: “Με καλές διαπιστώσεις αλλά και πολλές υποχρεώσεις, τελειώνει η φετινή χρόνια. Καλή μας δύναμη. Καλή Πρωτοχρονιά!“.

Απάντηση