Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οκτώ στο εδώλιο για τις αποναρκοθετήσεις της ΜΚΟ των 9 εκατ. ευρώ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 07/09/2015

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθεται σήμερα ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος,  εκ των βασικών κατηγορουμένων στην μεγάλη υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης ύψους 9 εκατ. ευρώ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση είναι ακόμη επτά ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ήταν Φεβρουάριος του 20014 όταν η υπόθεση της «αμαρτωλής» ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Απονακροθέτησης» έβλεπε το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνες της οικονομικής αστυνομίας σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές.

Όπως διαπιστώθηκε πακτωλός τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκε παράνομα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία είχε ως αποστολή της, την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. Τα κονδύλια διατέθηκαν στην ΜΚΟ το διάστημα 2000 – 2004, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, που δικαιολογεί χρηματοδότηση 100% έργου από το ΥΠΕΞ μόνο όταν συντρέχουν προϋποθέσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην όλη υπόθεση έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκονταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διεύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (υπάγεται στο ΥΠΕΞ), της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ. Στο πλαίσιο της ανάκρισης πάντως ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη.

Δεύτερο όνομα στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, είναι αυτό του δημοσιογράφου προέδρου της ΜΚΟ Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, ο οποίος μετά τη απολογία του στις ανακριτικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση είχε κριθεί προφυλακιστέος.

Εκτός από τους Αλεξ Ρόντο και Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη η σύζυγος του κατηγορούμενου δημοσιογράφου Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη, οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι τότε υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Επιπλέον, ο Κ. Τζεβελέκος και οι σύζυγός του θα δικαστούν για οπλοκατοχή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους εκτός από το αδίκημα της απάτης θα δώσουν ακόμη εξηγήσεις και για τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: