Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομαλοποιείται η ροή πληρωμών του ΕΣΠΑ για κάλυψη όλων των αναγκών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 14/08/2015

Πρόταση για να είναι… αχρείαστο το ΕΣΠΑ 

Προχωρά η ομαλοποίηση των ροών πληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-13, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με βάση τη ρευστότητα που διατίθεται από το υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο διάστημα η γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές, σε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και προωθεί τις πληρωμές βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Στο παραπάνω πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 50 εκατ. ευρώ, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα (10-16 Αυγούστου) οι πληρωμές θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, λοιπόν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι πληρωμές υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Το προσεχές διάστημα, η προσπάθεια ενίσχυσης των ροών πληρωμών θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί, με στόχο να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13. Άλλωστε η πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υπογραφή, τις επόμενες ημέρες, νέας δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διασφαλίζουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές νέες εισροές πόρων για την κάλυψη όλων των αναγκών κλεισίματος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 αλλά και της ενεργοποίησης του νέου Προγράμματος, για την περίοδο 2014-20.

Η πρόταση

Μια και μιλάμε για ΕΣΠΑ, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένα προσκλητήριο που καλεί τον κάθε Έλληνα να αγοράσει  ελληνικά προϊόντα, αξίας χιλίων ευρώ, αντί των ξένων που αγόραζε. Η πρόταση που προβάλλεται βασίζεται στο ότι τα έσοδα που θα εισρεύσουν σε ένα έτος θα είναι περισσότερα από αυτά του ΕΣΠΑ! Όσο για το πώς βγαίνει το συμπέρασμα, αυτό είναι θέμα… ερμηνείας!

Συγκεκριμένα, το κάλεσμα αναφέρει:

Εάν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2015 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσόν των 12 δισ. ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα είναι 18 δισ. για τέσσερα χρόνια“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: