Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομιλία του Greg Louganis στο Μέγαρο για διαφορετικότητα και AIDS

FLASH στις 31/08/2015

Ο Greg Louganis (Γρηγόρης Λουγκάνης), ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών στον χώρο των καταδύσεων, έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής, για να δώσει μία και μοναδική ομιλία για το ελληνικό κοινό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 16/9 (7 μμ), για την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Η βιωματική ομιλία με τίτλο «Βγαίνοντας στην επιφάνεια – H ιστορία του Greg Louganis», τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ενώ  πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών: Jansen  GlaxoSmithKline  – MAC Cosmetics.

greg louganisΟ διάσημος Ολυμπιονίκης, μέσα από μια προσωπική βιωματική αφήγηση, θα αναφερθεί στον αγώνα του κατά του κοινωνικού στιγματισμού και των διακρίσεων, σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε καν τι ήταν ο ιός HIV και το ΑIDS. Σκοπός του ομιλητή είναι να ευαισθητοποιήσει τους ακροατές, ώστε να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV ή/και το AIDS στην Ελλάδα.

Από το 1991, το Κέντρο Ζωής – βραβευμένο για το έργο του από την Ελληνική Πολιτεία-  προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων  που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους στην Ελλάδα.

Τον Γρηγόρη Λουγκάνη θα προλογίσει ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής Κωστής Χατζημωράκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (διανομή δελτίων από 17:30) και έχει προβλεφθεί ταυτόχρονη μετάφραση (αγγλικά – ελληνικά) και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Ποιος είναι ο Greg Louganis

Ο Greg Louganis γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1960 και είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους Ολυμπιονίκες του αθλήματος των καταδύσεων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο παίρνοντας άριστα από όλους τους κριτές, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειάς του. Στο μεταξύ, είχε ήδη αρχίσει η περιπέτεια της υγείας του, καθώς έξι μήνες πριν τους Αγώνες της Σεούλ του είχε ανακοινωθεί ότι είναι οροθετικός. Ωστόσο, ο Λουγκάνης δεν εγκατέλειψε τις αθλητικές του υποχρεώσεις και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακολουθώντας  αγωγή AZT με χορήγηση ανά 4 ώρες. Το ατύχημα αυτό όμως έγινε αφορμή για τη δημοσιοποίησή της οροθετικότητας του.

Ο ίδιος επέλεξε να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από στερεότυπες αντιλήψεις και κοινωνικά ταμπού, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του τόσο στην ομοφυλοφιλία, όσο και στην οροθετικότητα. Στο  βιβλίο του «Breaking the Surface, the history of Gregory Louganis», το οποίο βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ  των New York Τimes επί πέντε εβδομάδες, κατορθώνει να αποτυπώσει πλήρως με βιωματικό τρόπο τη ζωή μέσα από την οροθετικότητα αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία. Το 1995, ο Λουγκάνης δίνει συνεντεύξεις στην Oprah Winfrey και αργότερα στη Barbara Walters, στην οποία μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για το θέμα και της οροθετικότητας. Ακολούθησαν κινηματογραφικές παραγωγές, τηλεοπτικές εκπομπές και αφιερώματα βασισμένα στην ιστορία του.

Το πρόβλημα υγείας του Γρηγόρη Λουγκάνη δεν επισκίασε ποτέ την αγάπη του για τον αθλητισμό. Αντίθετα, αποτέλεσε αφορμή για να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος ζωής των οροθετικών ατόμων αλλά και για να ενθαρρυνθούν οι αθλητές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα υγείας. Μάλιστα, δίνοντας ο ίδιος ένα ακόμη σπουδαίο μάθημα ζωής, υπήρξε μέντορας της ολυμπιακής αποστολής καταδύσεων των ΗΠΑ στους Αγώνες του Λονδίνου, το 2012.

Πληροφορίες: Κέντρο Ζωής : 210 72.57.617, www.kentrozois.gr –  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: