Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για τη δολοφονία του Φύσσα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 27/07/2019

Ομολογία Ρουπακιά με αλλαγές σε προηγούμενους ισχυρισμούς και άλλες 17 «αρνητικές» απολογίες

|> Με την απολογία του τελευταίου κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκλεισε χθες η αποδεικτική διαδικασία για την υπόθεση που κινητοποίησε τις αρχές και οδήγησε την ηγεσία και μέλη του κόμματος κατηγορούμενους για δράσεις εγκληματικής οργάνωσης.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι, ήταν η πρώτη από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο μετά τις θερινές διακοπές θα ανοίξει τον κύκλο απολογιών των κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στις 12 Ιουνίου 2012, στο Πέραμα.

Οι απολογίες των 18 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με μία πρώτη εκτίμηση, φαίνεται να μην εισέφεραν στο δικαστήριο σημαντικά στοιχεία. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία ομολογία, αυτήν του Γιώργου Ρουπακιά, με ουσιαστικές αλλαγές σε προηγούμενους ισχυρισμούς του και 17 απολογίες με βασικό χαρακτηριστικό την άρνηση κάθε εμπλοκής με το έγκλημα. Από τους 17 απολογούμενους μόνο δύο, οι Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας, τοποθέτησαν εαυτούς στο σημείο του εγκλήματος, το οποίο όμως δεν είδαν.

Η αποτίμηση των ισχυρισμών τους από το δικαστήριο, πιθανότατα θα προέλθει πολύ περισσότερο κατά τις «δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις» όσων ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα από τις 20 Ιουνίου έως και σήμερα. Το δικαστήριο καλείται, σύμφωνα με το νόμο, να αναζητήσει την ουσιαστική αλήθεια και επομένως αξιολογεί πολύ διαφορετικά ακόμη και τις φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες.

Τα σημεία που επικεντρώθηκαν οι κύριες ερωτήσεις του δικαστηρίου

Οι ερωτήσεις της έδρας προς κάθε απολογούμενο είχαν συγκεκριμένη δομή και αφορούσαν κυρίως αρχικά τη σχέση ενός εκάστου με τη Χρυσή Αυγή. Οι 18 κλήθηκαν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήσεις για το πώς εντάχθηκαν στο κόμμα και τη σχέση τους με αυτό. Επίσης, για την αντίληψή τους σε κρίσιμα θέματα, όπως η δομή και η οργάνωση που είχε τόσο το κόμμα όσο και η τοπική της Νίκαιας, η ιεραρχία της οργάνωσης και τα καθήκοντα που είχαν σε αυτήν, οι σχέσεις τους με την ομάδα των βουλευτών και ειδικά με τον τοπικό, τότε, βουλευτή Γιάννη Λαγό, και η συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις, είτε διανομής τροφίμων είτε σε συγκεντρώσεις στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες κ.ά, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις, όπως οι εκδρομές στη Νέδα. Επίσης, πολλές ήταν οι ερωτήσεις για τις στολές που φορούσαν, για τους περίφημους όρκους των μελών, αλλά και για τα ναζιστικά σύμβολα με τα οποία πολλοί από αυτούς έχουν φωτογραφηθεί.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε σχέση τους με τα σύμβολα, ενώ ο καθένας περιέγραψε τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή είτε πιο στενή με ενεργό συμμετοχή του στις δράσεις της είτε πιο αποστασιοποιημένη απλά ως μία «ενδιαφέρουσα» πολιτική πρόταση που «έδειχνε ενδιαφέρον για τους Έλληνες». Ένας μόνο, ο Λέων Τσαλίκης είπε πως η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή ήταν ότι πήγε να πάρει τρόφιμα δύο φορές.

Πού ήταν το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα οι κατηγορούμενοι;

Εκτός από τα δύο ξαδέλφια, κανένας άλλος κατηγορούμενος δεν είπε ότι βρέθηκε στο σημείο που ξεψύχησε ο Παύλος Φύσσας. Οι Αθανάσιος και Νικόλαος Τσορβάς είπαν πως ακολούθησαν το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και έφθασαν στον τόπο του εγκλήματος, όπου ο μεν πρώτος δεν είδε τον Ρουπακιά ο δε δεύτερος αναίρεσε ότι είχε δει συνοδηγό στο αυτοκίνητο του δράστη.

Σύμφωνα με τις απολογίες τους, ο Ιωάννης Άγγος, μαζί με τον Λέοντα Τσαλίκη, ήταν στην καφετέρια Κοράλλι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν και έφυγαν πριν από τη λήξη του. Στην καφετέρια βρισκόταν και ο Φύσσας με την παρέα του. Ο Άγγος ισχυρίζεται πως, επειδή έγινε δέκτης λεκτικής επίθεσης από μέλη της παρέας του Φύσσα, ειδοποίησε συγκατηγορούμενούς του. Ο Τσαλίκης ισχυρίστηκε πως δεν είδε τίποτα τέτοιο και πως όταν του είπε περί ενόχλησης ο Άγγος, δεν έδωσε σημασία. Και οι δύο πήγαν στο σπίτι τους μετά την καφετέρια.

Ο Αναστάσιος Αναδιώτης ήταν σε κρίσιμα σημεία και σε κρίσιμους χρόνους πλην, όμως, όπως είπε, ήταν καθαρά εξαιτίας συμπτώσεων. Ο κατηγορούμενος βρέθηκε και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όταν διακομίσθηκε εκεί ο Φύσσας. Όπως είπε, πήγε στο Νοσοκομείο για τη γιαγιά ενός φίλο του.

Οι Ιωάννης Καζαντόγλου και Γιώργος Πατέλης ήταν στην Τοπική ως αργά και μετά στο σπίτι τους. Επίσης, στα σπίτια τους ήταν, σύμφωνα με τις απολογίες τους, οι Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Γιώργος Τσακανίκας, Αναστάσιος Μιχάλαρος και Σταύρος Σαντοριναίος. Ο Γιώργος Σταμπέλος ήταν στην Τοπική και μετά επέστρεψε σπίτι του.

Οι Γιώργος Δήμου και Γιώργος Σκάλκος πήγαν μαζί, με ένα μηχανάκι, στην Τοπική μετά το κάλεσμα. Ο Δήμου -είπε, απολογούμενος- πως είδε μηχανάκια μαζεμένα και αναγνώρισε τον Κομιανό, ο οποίος του είπε ότι «πάμε σε μάχη» για να απελευθερώσουν «δικούς μας στο Κερατσίνι». Ο Σκάλκος απολογήθηκε πως η Τοπική ήταν κλειστή και φεύγοντας είδαν από μακριά τον Κομιανό με το μηχανάκι του να «πηγαίνει ήρεμα».

Ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης ήταν σε γιορτή φιλικού του προσώπου στον Άγιο Παντελεήμονα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: