Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στην Αθήνα σήμερα ο Σχοινάς για συνάντηση με Μητσοτάκη

ΕU,Ελλαδα στις 05/12/2019

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνοδεύεται από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων

|> Την Αθήνα επισκέπτονται σήμερα Πέμπτη 5/12, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και η επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον. Αιτία, η ισχύς της ενισχυμένης εντολής του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και η επίτροπος είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο, την υφυπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή  και την εθνική συντονίστρια για το σχέδιο «Κανένα Παιδί Μόνο»  Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Εξ άλλου, αύριο Παρασκευή 6/12, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, και η Ίλβα Γιόχανσον, θα μεταβούν στην Άγκυρα και θα έχουν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Fuat Oktay, τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu και τον Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης,  Mustafa Şentop. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη συνεργασία για τη μετανάστευση.

Μετά τις συναντήσεις αυτές, θα επισκεφθούν τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής 

Εν τω μεταξύ, τίθεται σε ισχύ η ενισχυμένη εντολή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία της παρέχει την επιχειρησιακή ικανότητα και τις εξουσίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική στήριξη των επί τόπου 115.000 υπαλλήλων των κρατών μελών.

Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διαθέτει το δικό του μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων, το οποίο θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί όταν και όπου χρειάζεται. Το μόνιμο σώμα αναμένεται να έχει στελεχωθεί πλήρως με 10.000 συνοριοφύλακες έως το 2024.

Βάσει του νέου κανονισμού που τέθηκε σε ισχύ χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έχει ισχυρότερη εντολή όσον αφορά τις επιστροφές και θα είναι σε θέση να συνεργάζεται στενότερα με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ, με την επιφύλαξη της σύναψης συμφωνίας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται πλέον στο να διασφαλίσουν την ταχεία ανάπτυξη του μόνιμου σώματος και στο να βοηθήσουν τον Οργανισμό να αναλάβει γρήγορα τα νέα του καθήκοντα, ώστε να μπορεί να συνδράμει επί τόπου τα κράτη μέλη, σταθερά, αξιόπιστα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Τα ευρωπαϊκά σύνορα αποτελούν θέμα κοινού ενδιαφέροντος και χαίρομαι που είμαστε έτοιμοι να τα διαχειριστούμε με πιο ευρωπαϊκό τρόπο».

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον είπε: «Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη του μόνιμου σώματος βρίσκονται σε εξέλιξη, με σαφή χάρτη πορείας που έχει ήδη καταρτιστεί και εγκριθεί, ενώ ο Οργανισμός διεξάγει επί του παρόντος εκστρατεία προσλήψεων για συνοριοφύλακες. Κατά την εφαρμογή του ενισχυμένου Οργανισμού, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα αποτελεί προτεραιότητα».

Απάντηση