Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ άνοιξε μια ‘’πόρτα’’ που άλλοι δεν τόλμησαν!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 03/04/2023

Ζήτησε αμοιβή για να δώσει συνέντευξη σε κανάλι και του το αρνήθηκαν – Κάτι νόμιμο που δεν τηρείται στην Ελλάδα

Παντελής Ξανθίδης |> Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, έκανε μία κίνηση που θα περάσει στην ιστορία, όχι μόνον επειδή τόλμησε αυτό που δεν τόλμησαν μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και επειδή ανέδειξε την άγνοια νόμου ή παράβλεψη νόμου ατόμων και καναλιών.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα όσα είπε ο Γιώργος Λιάνης για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την απάντηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ περί μηνύσεως και αγωγής, αναφέρθηκε σχετικά από την εκπομπή της η συνάδελφος Ναταλία Γερμανού.  Επιπλέον είπε ότι ο Παπαμιχαήλ προτάθηκε από τον συνάδελφο Κώστα Τσουρό για να δώσει συνέντευξη στο κανάλι και αυτός ζήτησε αμοιβή – κάτι που το κανάλι δεν δέχθηκε! Μάλιστα ειπώθηκε ότι ‘’το κανάλι δεν δέχτηκε να καλύψει τις οικονομικές του απαιτήσεις’’. Θωρήθηκε ως… απαίτηση!

Για κάποιους φάνηκε περίεργη η… απαίτηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ κι αυτό επειδή στην Ελλάδα δεν… συνηθίζεται τα κανάλια να πληρώνουν όσους τους δίνουν τηλεθέαση! Είναι παλιά ‘’συνήθεια’’ και ουδείς μέχρι σήμερα -καλλιτέχνης ή φορέας- δεν αποπειράθηκε να ζητήσει. Και το έκανε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ! Ας ελπίσουμε ότι οι όποιες αντιδράσεις από θιγόμενους δεν θα είναι αβασάνιστες…

Πριν περίπου 40 χρόνια ο αξέχαστος δημοσιογράφος και ποιητής Παναγιώτης Τσουτάκος -πατέρας του συνάδελφου Κανέλλου Τσουτάκου– μου είχε πει κάτι που του είχε συμβεί στην Πράγα. Ήταν καλεσμένος σε μια εκπομπή και μετά το πέρας τον ειδοποιούν να περάσει από το… λογιστήριο! ‘’Έπαθε’’ ο άνθρωπος και πήγε να δει τι τον θέλουνε και πόσα να… πληρώσει! Όμως αντί να πληρώσει, του έδωσαν υποχρεωτικά (!) ένα ποσόν και υπέγραψε απόδειξη εισπράξεως. Πού; Στην τότε σοσιαλιστική Πράγα!

Όσο για το “υποχρεωτικά” είναι διότι η αμοιβή που λαμβάνει κάποιος από παρουσία του στο Ραδιόφωνο ή την Τηλεόραση, φορολογείται!

Δηλαδή, εάν γίνει (λέμε τώρα…) κάποιος φορολογικός έλεγχος σε καλλιτέχνες ή επιστήμονες κ,ά. για τις παρουσίες τους (με συνεντεύξεις κλπ) στη ραδιοτηλεόραση, θα βρεθούν ξαφνικά… φοροφυγάδες για έσοδα που (δεν) εισέπραξαν και δεν δήλωσαν!

Η κίνηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ πρέπει να εκληφθεί πολύ σοβαρά από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο πρέπει να πράξει τα δέοντα – άσχετα με τις αντιδράσεις που ίσως σημειωθούν. Ίδωμεν…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: