Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε στα 100 του, ο τελευταίος γνήσιος ‘’bon viveur’’ της Αθήνας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 30/09/2022

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκκεντρικός κοσμοπολίτης Ζάχος Χατζηφωτίου, είχε τάφο έτοιμο και με την προτομή του!

|> Χθες συμπλήρωσε τα 99 του χρόνια και σήμερα που ‘’μπήκε’’ στα 100, έκλεισε τα μάτια του! Πρόκειται για τον Ζάχο Χατζηφωτίου – έναν από τους πλέον περιώνυμους ‘’bon viveur’’ της Αθήνας, με αξιοζήλευτο κοσμοπολίτικο παρελθόν.

O δημοσιογράφος και συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα κρεβάτι του ΝΙΜΤΣ. Η κηδεία του θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο, όπου χρόνια τώρα ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε ετοιμάσει τον τάφο του και μάλιστα με την προτομή του!

Ποιος ήταν…

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά. Η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Kατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστήριζε ο ίδιος.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή (ΥΕΝΕΔ) «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ήταν επίσης συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

> Έχει γράψει 17 βιβλία, στίχους για τραγούδια του Ξαρχάκου και του Ζαμπέτα. Επίσης θεατρικά έργα και διασκευές ξένων έργων, που ανέβηκαν με επιτυχία στη σκηνή. Στην τηλεόραση εργάστηκε 25 χρόνια. Εξελέγη πέντε φορές στον Δήμο Αθηναίων εκ των πρώτων συμβούλων σε ψήφους και εχρημάτισε επί μίαν δεκαετία αντιδήμαρχος.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας ‘’bon viveur’’ με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ιταλικά.

Παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο πρώτος του γάμος ήταν με Γαλλίδα, κόρη στρατηγού με την οποία χώρισε όταν ο πατέρας της είπε στον Χατζηφωτίου να τον βάλει στον γαλλικό στρατό!

Η δεύτερη σύζυγός του, ήταν η Δανάη Σωσσίδη, οικογένειας Κύρου (εφημερίδα «Εστία») , με την οποία απέκτησαν την Μανίτα.

Η τρίτη σύζυγος ήταν πάλι Γαλλίδα – η Ιρέν- μοντέλο του Dior.

Η τέταρτη σύζυγός του ήταν η Τζένη Καρέζη, με την οποία χώρισαν μετά πέντε χρόνια γάμου.

Η πέμπτη σύζυγος και… τελευταία ήταν Κατερίνα Παπαδημητρίου, άλλοτε Μις Ελλάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: