Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο διαγωνισμός για τα ελληνικά πετρέλαια και η πτώση του βαρελιού

Χωρίς κατηγορία στις 17/10/2014

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DEUTSCHE BANK

Από το 2008 η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά, αφού πριν από τέσσερα χρόνια  βρισκόταν στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες κάτω από τα 90 δολάρια και αναμένεται περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πτώση.

Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει αυτή η πτώση στους καταναλωτές πετρελαίου και βενζίνης, κάποιες χώρες επηρεάζονται από τη «βουτιά».

Η ελληνική οικονομία είναι περίπου κατά 70% εξαρτημένη από το πετρέλαιο και μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από την εξέλιξη. Μάλιστα, κατά 62,5 δισ. ευρώ μειώνεται ο λογαριασμός που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Ευρώπης να προβούν σε εισαγωγές ενέργειας δίνοντας ώθηση στη επενδυτική δραστηριότητα και την αγοραστική δύναμη, εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλά και το 2015, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το συνολικό κόστος για εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και θερμικού άνθρακα ανήλθε σε 500 δισ. δολάρια το 2013, με το 75% του ποσού να αφορά το πετρέλαιο. Σχετικά με την Ελλάδα…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ V

Σχετικά με την Ελλάδα…

…και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εν λόγω πτώση τιμών και ζήτησης πετρελαίου στο διαγωνισμό για τα ελληνικά πετρέλαια οι εκτιμήσεις είναι θετικές.

Η τιμή του είναι κρίσιμη για τα επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών που θα εκφράσουν ενδιαφέρον για τα 20 θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνιο και στην Κρήτη, καθώς οι χαμηλές τιμές αποτρέπουν κινήσεις σε νέες αγορές και ειδικά σε μεγάλα βάθη.

Μιλώντας με ειδικά στελέχη και πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία, τα οικονομικά μοντέλα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στηρίζονται σε προβλέψεις τιμών εικοσαετίας και όχι στις βραχυχρόνιες εναλλαγές. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας οι τιμές του πετρελαίου σε βάθος 20ετίας αναμένεται να σημειώσουν άνοδο, όπως και η ζήτηση.

Μάλιστα, τα κοιτάσματα στη Νορβηγία αρχίζουν και «γερνούν» με τις εταιρείες να ψάχνουν ήδη νέες τοποθεσίες. Επίσης, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία θέση όπου το γεωπολιτικό ρίσκο -κάτι που λαμβάνουν οι εταιρείες υπόψιν τους- είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες αγορές, ενώ έχει και την εγγύηση μίας ευρωπαϊκής χώρας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται ψύχραιμο, ωστόσο, το θέμα το παρακολουθεί στενά.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους οι χώρες παραγωγοί του ΟΠΕΚ όταν οι τιμές είναι κάτω από τα 100 δολάρια, με τη Ρωσία να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η οικονομία στηρίζεται κατά πολύ στις εξαγωγές ενέργειας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: