Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘Έφυγε’ ο Νικήτας Βενιζέλος από καρδιακή ανεπάρκεια

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/02/2020

Ο εγγονός τού Εθνάρχη ήταν 90 ετών-Είχε έντιμη πολιτική πορεία και έδρασε κατά της χούντας

|> Απεβίωσε ο Νικήτας Βενιζέλος, σε ηλικία 90 ετών. Ο εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί. Νοσηλευόταν στο Λαϊκό, λόγω ανεπάρκειας της καρδιάς του.

Ο Νικήτας Βενιζέλος, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και ήταν γιος του Κυριάκου Βενιζέλου, πρωτότοκου γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Μαρίκας Ρούσσου, κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

Με την εγκαθίδρυση της χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πουλώντας καράβια, περιέθαλψε το πλήρωμα τού αντιτορπιλικού “Βέλος” που είχε στασιάζει και διαφύγει στο εξωτερικό, γι’ αυτό και του απονεμήθηκε παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της χούντας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον γραμματέα του και μετέπειτα βουλευτή και υπουργό Κώστα Μπαντουβά, με στόχο έναν ξεσηκωμό στην Κρήτη, εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη το 1977 και ήταν ο τελευταίος βουλευτής που παρέμεινε πιστός στο κόμμα του Ιωάννη Ζίγδη μέχρι το “ξεδόντιασμα.

Αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ενεργοποιεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γενικός γραμματέας του κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς.

Το Κόμμα Φιλελευθέρων παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να λάβει το εκλογικό μέτρο του 3% και να εκλέξει βουλευτές, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος συνεργάστηκε με την Πολιτική Άνοιξη καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά με 10.267 ψήφους στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από αυτή την εκλογή του, διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ήταν παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά – τον Κυριάκο και τον Ιωάννη και 6 κορίτσια. Η δεύτερη σύζυγός του Κέιτι Άνταμς είναι απόγονος του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ Τζων Άνταμς. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στη Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί ως μουσείο – το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής γ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς τον θάνατο του πρώην  βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Βενιζέλου, δήλωσε: «Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε συνεπής εργάτης του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.  Στη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε  σημαντική  αντιστασιακή δράση, ενώ με προσωπικά του έξοδα  βοήθησε  οικονομικά το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού Βέλος το οποίο κατά το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 στασίασε  και διέφευγε  στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν, του απενεμήθη  παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της δικτατορίας. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικώς, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: