Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο εμποροβιομηχανικός κόσμος του Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 28/09/2023

Ανακοινώσεις από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς (ΕΣΠ)

|> Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας σήμερα και ο εμπορικός και βιομηχανικός κόσμος του Πειραιά χαιρετίζει την ελληνική ναυτοσύνη, με σχετικές ανακοινώσεις από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς (ΕΣΠ).

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, αναφέρει:

«Στον Πειραιά, που σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index (ISCDI) βρίσκεται στην όγδοη θέση, μεταξύ των δέκα κορυφαίων πόλεων λιμένων, χτυπάει η καρδιά της ισχυρότερης ναυτιλίας.

Της ναυτιλίας των Ελλήνων που, ως παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών, ώστε να υιοθετηθούν βιώσιμες πολιτικές προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του πλανήτη και της εύρυθμης λειτουργίας του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Η ναυτιλία μας, παράλληλα, είναι αξιόπιστος εγγυητής για το παγκόσμιο εμπόριο, το 90% του οποίου διακινείται δια θαλάσσης.

 Έχουμε κάθε λόγο ως χώρα με μακραίωνη ναυτική παράδοση να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη ναυτιλία μας και το έμψυχο δυναμικό της, καλλιεργώντας παράλληλα τη ναυτική συνείδηση, ώστε να μην χαθεί η τεχνογνωσία, αλλά και να καταστήσουμε γνωστή στο ευρύ κοινό τη συμβολή της στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και της δύναμης που εκπέμπει.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα με μεγάλη ναυτιλία, αλλά η μεγάλη ναυτιλία είναι αυτή που προστατεύει αυτή τη μικρή χώρα».

Στην ανακοίνωση του ΕΣΠ, αναφέρεται:

«Η Ελληνική Ναυτιλία κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της εθνικής μας οικονομίας και έχει αποδειχθεί ανθεκτικός πυλώνας στήριξης σε δύσκολους καιρούς,

Συμβάλλει πολυεπίπεδα στην εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας και θα είναι πάντα απαραίτητη για τη μεταφορά αγαθών της μεγάλης πλειοψηφίας του παγκόσμιου εμπορίου. Εξίσου σημαντικός, είναι και ο ρόλος των ναυτικών για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των πλοίων .

Στον θαλάσσιο τουρισμό, η σύμπραξη της Ναυτιλίας με τον Τουρισμό αποφέρει μεγάλα οφέλη στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά έσοδα. Για τον Πειραιά, που αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και που ως πόλη λιμάνι υποδέχεται τους περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας και βρίσκεται την κορυφή της Ευρώπης στον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, στόχος είναι τη δυναμική πορεία βιώσιμης ανάπτυξης του και η ανάδειξή του σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Σταθερές επιδιώξεις για το μέλλον της Ναυτιλίας αποτελούν η ενίσχυση της ναυτικής συνείδησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης, η προσαρμογή στα σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διαχείρισης, η πράσινη μετάβαση και η εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών, ώστε η ναυτιλία μας να μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται και να μεγαλουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και του κράτους γενικότερα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: