Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης για τον Καποδίστρια και την Παιδεία του Γένους

ΕΛΛΑΔΑ στις 11/03/2015

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του καθηγητή Θεοφάνη Μαλκίδη, για τον Καποδίστρια και την Παιδεία του Γένους, στην εκδήλωση που οργάνωσε η “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” στην Έδεσσα.

Mεταξύ άλλων ο Θεοφάνης Μαλκίδης, είπε:

Το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι αναντίρρητα η Επανάσταση του 1821. Καρπός της ουσιαστικής οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης των Ελλήνων κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, μιας μακροχρόνιας διεργασίας, κατά την οποία διαμορφώθηκαν νέες κοινωνικές τάξεις με δυναμισμό και με προσφορά στον υπόδουλο Ελληνισμό, η Επανάσταση οφείλει, κατά μεγάλο μέρος, την επιτυχία της στο ότι ήταν έργο όλων των Ελλήνων. Από το Μοριά και τη Ρούμελη, τα Νησιά, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, μέχρι τις κοινότητες της Διασποράς στην Κεντρική Ευρώπη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τη Ρωσία.

Σημαντικός σταθμός της μετεπαναστικής Ελλάδας είναι έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια, του κυβερνήτη, του μοναδικού στην ελληνική ιστορία και πολιτική με αυτό το χαρακτηριστικό και ουσιαστικό τίτλο. Είναι μία μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό που σήμανε πράξη και στάση ζωής στην πολιτική, στην κοινωνία, στην ανιδιοτελή προσφορά , στην παιδεία. Ήταν παράδειγμα και πρότυπο ασκητικής ζωής, από το δημόσιο μέχρι τον προσωπικό βίο. Η δολοφονία του σταμάτησε το νήμα της ζωής του και σίγουρα και την διαφορετική ρότα του Ελληνισμού, αλλά άφησε κληρονομιά και παρακαταθήκη αναντικατάστατη. Όπως προφητικώς έγραψε ο αντίπαλός του Μακρυγιάννης, μη γνωρίζοντας την σημερινή κατάσταση της διαφθοράς της πολιτικής ζωής, “ο Καποδίστριας κυβέρνησε αγγελικώς…”

Ολόκληρη η ομιλία του Θ. Μαλκίδη στο youtube…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: