Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Καρβούνης μιλάει για το ΕΣΠΑ, το επενδυτικό σχέδιο Γιουνκέρ και άλλα πολλά…

ΕU στις 02/10/2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στον
Νίκο Καραγιάννη
ypodomes.com

Μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις παραχώρησε στο ypodomes.com και τον Νίκο Καραγιάννη ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (την Κομισιόν δηλαδή).

Η κουβέντα όπως είναι φυσικό περιστράφηκε γύρω από τα έργα, την …αφανή χρηματοδότηση της ΕΕ, την γενικότερη συμβολή της Ευρώπης στα ελληνικά κατασκευαστικά χρονικά αλλά και ενδιαφέρουσες απόψεις. Απέκλεισε παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά μίλησε για “έκτακτα μέτρα” αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Μίλησε αναλυτικά γιατί δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες πως τα περισσότερα έργα γίνονται με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ  και πως παρουσιάζεται ως “κατόρθωμα” της κάθε κυβέρνησης.

Επίσης ενδιαφέρον είχε μια “μίνι παρουσίαση του Πακέτου Γιουνκέρ” που πολλοί στη χώρα μας νομίζουν πως είναι κάτι σαν το “ΕΣΠΑ”.

Κύριε Καρβούνη θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί το ΕΣΠΑ από την νέα Κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι το  οριστικό τέλος του ΕΣΠΑ 2007-2013 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Πάνος Καρβούνης: Παράταση του προηγούμενου ΕΣΠΑ δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται. Παράλληλα όμως, ήδη από τον Ιούλιο η Επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά έκτακτων μέτρων για την Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει την άμεση απορρόφηση τόσο των εναπομεινάντων κονδυλίων της περιόδου 2007-2013 όσο και των κονδυλίων της νέα περιόδου 2014-2020. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2007-2013, η Επιτροπή έχει προτείνει το τελευταίο 5 % των πληρωμών της ΕΕ, το οποίο κανονικά διατηρείται έως το κλείσιμο των λογαριασμών, το 2017, να διατεθεί αμέσως στις ελληνικές αρχές. Επίσης, προτείναμε να καταργηθεί πλήρως η ανάγκη για εθνική συγχρηματοδότηση — έτσι ώστε να ισχύσει ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 %, για την περίοδο 2007-2013. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ αμέσως μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Πόσο πιστεύετε ότι γνωρίζει ο απλός Έλλην πολίτης ότι σχεδόν στο σύνολο τους τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται ή λειτουργούν πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και την Κομισιόν.

Π.Κ: Πολλοί Έλληνες, πιστεύω, αν και γνωρίζουν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην χρηματοδότηση μεγάλων και μικρότερων έργων, αγνοούν το μέγεθος και την έκταση αυτής της συμβολής. Οι λόγοι είναι πολλοί. Για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, αλλά και στις «πατρίδες» άλλων, για ό,τι κακό συμβαίνει ευθύνεται η Ευρώπη και η Κομισιόν ενώ ό,τι καλό παρουσιάζεται ως κατόρθωμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι, ενώ η σήμανση τέτοιων έργων είναι συνήθως εμφανής ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, συχνά η Ευρωπαϊκή διάσταση, αν και έχει την μερίδα του λέοντος, αγνοείται. Φέρουμε κι εμείς βέβαια ευθύνη ως Επιτροπή, γιατί συχνά δεν προβάλουμε αρκετά την ουσιαστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα του Έλληνα – τόσο σε θέματα υποδομών αλλά και σε θέματα άλλων ουσιαστικών πανευρωπαϊκών πολιτικών. Πάντως, ειδικά την περίοδο της κρίσης, δεν υπάρχει μεγάλο έργο στην Ελλάδα που να μην έχει πάρει χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ακούμε συχνά για το “Πακέτο Γιουνκέρ”. Είναι αλήθεια ένα μαγικό εργαλείο εύρεσης πόρων για έργα γενικά ή κάτι πιο συγκεκριμένο;

Π.Κ: Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. Μαγικά εργαλεία δεν υπάρχουν. Το επενδυτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ όμως, από τον πρώτο μήνα της θητείας του ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να συμβάλει καίρια στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Το Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις κύριους άξονες:

– την κινητοποίηση πρόσθετων δανειακών κεφαλαίων για επενδύσεις

– την ανάπτυξη μιας σειράς αξιόπιστων έργων σε συνδυασμό με τεχνική βοήθεια, ώστε τα χρήματα να κατευθύνονται εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο και

– την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την άρση των φραγμών στις επενδύσεις.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι μπορούν να κινητοποιηθούν 315 δις για επενδύσεις πανευρωπαϊκά τα επόμενα τρία χρόνια. Όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι ευρέως διαθέσιμες στο διαδίκτυο για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

Ποιο είναι το μέλλον της Κομισιόν; Θα εξελιχθεί σε ένα πιο κεντρικό Ευρωπαϊκό όργανο ή θα παραμείνει ως έχει σήμερα;

Π.Κ: Πιστεύω ότι η Επιτροπή είναι ήδη ένα κεντρικό Ευρωπαϊκό όργανο. Είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών και η κινητήριος δύναμη των Ευρωπαϊκών θεσμών.  Όλες οι πολιτικές απορρέουν από εδώ. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Γιούνκερ δε, ο πολιτικός αυτός χαρακτήρας έχει ενισχυθεί, εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ είναι ο πρώτος που εξελέγη, μέσω των Ευρωεκλογών, κατευθείαν από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ακούμε για έργα, ακούμε για πολιτικές. Τελικά όμως η διαχείριση του ΕΣΠΑ έχει να κάνει με αυστηρά τεχνοκρατικούς όρους. Τι θα συμβουλεύατε εκείνους που προτείνουν την ένταξη κάποιων έργων στο ΕΣΠΑ ή άλλες χρηματοδοτικές ροές;

Π.Κ: Όπως σε όλα τα κράτη μέλη, η διαχείριση του ΕΣΠΑ βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών. Υπάρχουν δε ειδικά διαμορφωμένοι ιστότοποι μέσω των οποίων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει την σχετική πληροφόρηση. Πέραν τούτου, θα διαφωνήσω μαζί σας. Το ΕΣΠΑ δεν είναι εργαλείο των τεχνοκρατών. Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο για την πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα με την έμφαση που δίνεται πλέον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ναι, υπάρχει μια σχετική γραφειοκρατία, αλλά και αυτή τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό της κομμάτι έχει απλοποιηθεί. Θα συμβούλευα όποιον ενδιαφέρεται να αποταθεί στις αρμόδιες αρχές αλλά και στα κατά τόπους Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Κυρίως όμως τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να είναι ποιοτικά ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός πως η συμβολή της Κομισιόν στην χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική, ωστόσο βλέπουμε ένα πολύ χαμηλό προφίλ. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί;

Π.Κ.: Εν μέρει ισχύει το ίδιο που σας είπα και για την συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων. Πέραν τούτου όμως, η Επιτροπή δεν επιθυμεί να … αυτό-διαφημίζεται. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη για όποιον θέλει μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Βέβαια, έχουμε γίνει αντικείμενο τόσο αρνητικής δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, που τα δις του ΕΣΠΑ περνάνε δυστυχώς … στα ψιλά!

Θα επανέλθω στο Πακέτο Γιουνκέρ. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα υπάρξει ενδιαφέρον; Έχετε μια εικόνα προς τα που;

Π.Κ: Το Πακέτο Γιούνκερ δεν λειτουργεί με κρατικές ποσοστώσεις. Τα έργα πρέπει να είναι ώριμα, να είναι σχετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθούν λόγω υψηλού επιπέδου ρίσκου και να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν  αποδείξει ότι έχουν εξαιρετικές δυνατότητες. Στις δύσκολες ώρες που περνά η ελληνική οικονομία, το πακέτο Γιούνκερ μπορεί να «διορθώσει» τις δυσκολίες δανειακής χρηματοδότησης που προκύπτουν πχ. από ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας. Από το πακέτο Γιούνκερ μπορούν να επωφεληθούν τόσο ιδιώτες όσο και συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν και απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δώστε μας ένα μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των 28;

Π.Κ.: Παρά τις … φυγόκεντρες δυνάμεις, η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να βρει τους 28 ενωμένους. Δεν έχουμε περιθώρια επιλογής. Οι πιέσεις στο διεθνές επίπεδο είναι μεγάλες. Όλοι αναζητούν συμμαχίες. Δείτε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που τώρα επιθυμούν διακαώς να συμμετέχουν σε μια άλλη ένωση κρατών – την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην Ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union speech), αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, «Παρά τα εύθραυστα επιτεύγματά μας και όσα εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε ως αδυναμίες, σήμερα η Ευρώπη είναι εκείνη που επιζητείται ως τόπος καταφυγής και προστασίας». Είναι προς το συμφέρον όλων μας όχι μόνο να μείνουμε ενωμένοι αλλά και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας.  Γιατί, για να χρησιμοποιήσω και πάλι τα λόγια του Προέδρου, «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στην Ένωσή μας αλλά και περισσότερη Ένωση στην Ένωσή μας».

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: