Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς και τα νεοκλασικά του, σε αρχιτεκτονική ημερίδα στην Ιωνίδειο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 13/05/2024

Οργανώνεται από την ‘’Monumenta’’ και θα πραγματοποιηθεί την άλλη Τετάρτη στις 6 μμ

|> Η ‘’Monumenta’’* οργανώνει εσπερίδα με θέμα ‘’Καταγράφοντας τα κτήρια του Πειραιά’’ την Τετάρτη 22 Μαΐου (6 μμ), στην Ιωνίδειο Σχολή. Στην εσπερίδα θα παρουσιασθούν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος της καταγραφής των παλαιών κτηρίων του Δήμου Πειραιά, το οποίο άρχισε η ‘’Monumenta’’, το καλοκαίρι του 2023.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή των κτηρίων που κτίστηκαν στον Πειραιά κατά την περίοδο 1834-1940 και διατηρούνται. Η καταγραφή δεν περιορίζεται στις επιτόπιες αυτοψίες, αλλά συλλέγει προφορικές μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων με κατοίκους της πόλης και αρχειακό υλικό που ψηφιοποιείται και επιστρέφεται στους κατόχους του.

Το σύνολο των στοιχείων καταχωρίζεται στην ελεύθερα προσβάσιμη, ενιαία βάση δεδομένων (www.monumenta.org), στην οποία θα συμπεριληφθούν και κτήρια, που έχουν ήδη κατεδαφιστεί.

Το πρόγραμμα εκπονείται με την επιστημονική επιμέλεια της αρχιτέκτονος Σταματίνας Μαλικούτη, ερευνήτριας της αρχιτεκτονικής του Πειραιά, ενώ η καταγραφή πραγματοποιείται με συνεργάτες της MONUMENTA και εθελοντές.

Παράλληλα στην εσπερίδα θα παρουσιασθεί από τη φιλόλογο στην Ιωνίδειο Σχολή Νότα Κουλουριώτη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ιωνίδειο Σχολή και αφορούσε την καταγραφή κτηρίων του Πειραιά από μαθητές.

Η συνεργασία της ‘’Monumenta’’ με τα σχολεία και την τοπική κοινωνία είναι αναπόσπαστο τμήμα των προγραμμάτων καταγραφής και στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στην αποδοχή του και στη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Τέλος, η αρχιτέκτων Σταματίνα Μαλικούτη θα παρουσιάσει την αρχιτεκτονική του Πειραιά της περιόδου 1834- 1940 δίνοντας έμφαση στα κτήρια που έχουν καταγραφεί στη 2η δημοτική κοινότητα του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όσοι έχουν πληροφορίες για κτήρια του Πειραιά θα μπορούν να τις σημειώσουν στο ειδικό έντυπο που θα διανεμηθεί.

(*) Η ‘’Monumenta’’, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: