Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς τίμησε τη μνήμη των εκατοντάδων αμάχων που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων

ΕΛΛΑΔΑ στις 12/01/2023

Για τα θύματα της 11ης Ιανουαρίου του 1944 τελέστηκε μνημόσυνο από τον Δήμο στο νεκροταφείο της Ανάστασης

|> Ο Δήμος Πειραιά  τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, στο δημοτικό νεκροταφείο της Ανάστασης, τιμώντας τη μνήμη των  θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11ης Ιανουαρίου 1944.

Ο αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γρηγόρης Καψοκόλης, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Πειραιά στον χαιρετισμό του, ανέφερε:

«Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο Δήμος μας τιμά τη μνήμη των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά την 11η Ιανουαρίου 1944. Πρόκειται για ένα γεγονός, που σημάδεψε βαθιά την πόλη μας.  Εκείνη τη μαύρη νύχτα του 1944 που μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων των Πειραιωτών, καθώς υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 άμαχοι πολίτες όλων των ηλικιών. Καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές τα περισσότερα κτήρια της πόλης μας και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού  πήγε προς την Αθήνα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ αυτόν τον βομβαρδισμό  χάθηκαν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού  των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στους 239 βομβαρδισμούς  του Πειραιά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να βρει τους ρυθμούς της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.  Παρά τις δυσκολίες και τις δύσκολες συνθήκες, με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής ο Πειραιώτης άφησε πίσω  την καταστροφή και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ξανά ένας  σύγχρονος Πειραιάς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Είναι χρέος μας απέναντι στους δημότες και ειδικά στους νεότερους, να  μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την πόλη μας. Η υπενθύμιση αυτού του τραγικού για την πόλη μας  γεγονότος, μπορεί να αποτελέσει για όλους σήμερα παράδειγμα, ότι σε δύσκολες περιόδους, μπορούμε όλοι μαζί να ξεπερνάμε τα προβλήματα και να προχωράμε μπροστά με σκληρή δουλειά. Τέτοια ημέρα, κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ να τιμούμε όλους εκείνους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας  αυτήν την ημέρα τιμής και μνήμης για την πόλη μας».

Την τελετή πλαισίωσε η δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα και στεφάνια κατατέθηκαν από τον Δήμο Πειραιά και από συγγενείς  των θυμάτων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν, ο υφυπουργός Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην υπουργός  Ναυτιλίας  και βουλευτής  Θοδωρής  Δρίτσας,  οι βουλευτές Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Τρύφων Αλεξιάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο  διοικητής της  Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιώς  Σπυρίδων Ευαγγελίδης κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: