Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένας ικανός αναλαμβάνει την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

ΕΛΛΑΔΑ στις 11/08/2021

Ο Σταυρός Μπένος, ο εμβληματικός δήμαρχος της Καλαμάτας και ο υπουργός που δημιούργησε τα ΚΕΠ τίθεται επικεφαλής επιτροπής 

|> Ένας άνθρωπος με “προϊστορία” που ο βίος και η πολιτεία του έχουν να δείξουν δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα, αναλαμβάνει επικεφαλής της επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Πρόκειται για τον Σταύρο Μπένο, που χθες ο Πρωθυπουργός του εμπιστεύθηκε αυτή την υπευθυνότητα.

Επειδή οι “επιτροπές” στην Ελλάδα, δεν έχουν και τόσο καλή φήμη, ας ελπίσουμε ότι ο Σταύρος Μπένος θα έχει ικανούς συνεργάτες και πως οι ενέργειές του τα έχουν την ανάλογη ανταπόκριση από την κάθε εξουσία.

Ο Σταύρος Μπένος στον πολιτικό του βίο έχει να δείξει σπουδαίο έργο, ως δήμαρχος Καλαμάτας και την ανασυγκρότησή της μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 και ως υπουργός Εσωτερικών που καθιέρωσε το θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταυρός Μπένος «πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Ποιός είναι

Ο Σταύρος Μπένος (30 Δεκεμβρίου 1947) είναι Έλληνας τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

O Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.  Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της.

Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: