Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το ‘’καλάθι της νοικοκυράς’’ προηγείται των εθνικών θεμάτων…

ΕΛΛΑΔΑ στις 12/09/2022

Ο ‘’Σφυγμός’’ Σεπτεμβρίου της “Prorata” καταγράφει αρνητικό κοινωνικό κλίμα με απογοήτευση, θυμό, απελπισία… ΠΙΝΑΚΕΣ

|>Ο «Σφυγμός» Σεπτεμβρίου, η τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, που διεξήχθη το διάστημα 2 έως 5 Σεπτεμβρίου, μεταβάλει ελαφρώς την εικόνα του σκηνικού που αποτυπώθηκε τον Ιούλιο. Στην μεγάλη εικόνα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Την ίδια στιγμή το κλίμα στο κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, χρωματίζομενο από συναισθήματά, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%). Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα, είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%). Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες, είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εν τούτοις, η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας – και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον – μια μικρή μόνο μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων.

Πως αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες; Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 22%, ενώ αυτή που αφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%. Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία – ιδανικά – θα πλαισιώνεται και από το ΜεΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μοιάζουν πιο διχασμένοι: Το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜεΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Στον δείκτη πρόθεσης ψήφου η ΝΔ καταγράφεται στο 30% με απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Ιουλίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 25%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5%. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ανιχνεύεται στο 11%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 3.5%, ενώ η εκλογική επιρροή του ΜεΡΑ25 περιορίζεται στο 2.5%. Τέλος, η δεξαμενή των αναποφάσιστων μεγεθύνεται, διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέπτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας – προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: