Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πέρασε στην Ιστορία ο τελευταίος βασιλιας των Ελλήνων (2/6/1940 – 10/1/2023)

ΕΛΛΑΔΑ στις 11/01/2023

Ο Κωνσταντίνος Β’ πήρε μαζί του μία εποχή που δεν θα ήθελε να ξαναζήσει ποτέ ο τόπος… – Απόφαση κυβέρνησης: Θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόϊ και σε συνεννόηση με τη οικογένεια ο Ναός για την Εξόδιο Ακολουθία 

Τ/Π |> Στα 82 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που βασίλεψε μόνον 45 μήνες, σε ηλικία 25 ετών είδε να υποχρεώνει σε παραίτηση μία λαοπρόβλητη κυβέρνηση, στα 27 του να χάνει το βασίλειό του και να αυτοεξορίζεται, ενώ μετά από 7 χρόνια ένα δημοψήφισμα να τον κηρύσσει έκπτωτο. Ο ”τέως” δεν ζει πιά. Ο Κωνσταντίνος Β’ – ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων – πήρε μαζί του μία εποχή που δεν θα ήθελε να ξαναζήσει ποτέ ο τόπος…

Η γνωστή και ως ”δυναστεία Γκλύξμπουργκ‘, βασίλεψε στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 1863, όταν εγκατέστησε τον θρόνο του, ο Γεώργιος ο Α‘. Από τότε, κάθε διάδοχος του θρόνου που βασίλευε άφηνε το αποτύπωμά του σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε την ατυχία να βασιλέψει σε μια εποχή με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπου -ίσως λόγω της ηλικίας του ή και άλλων θεμάτων- στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Αποτέλεσμα να προκληθεί τον Ιούλιο του ’65 η παραίτηση του “Γέρου της Δημοκρατίας” Γεώργιου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να “ανεβοκατεβαίνουν” οι διορισμένες κυβερνήσεις, ώσπου τον Απρίλιο του 1967, κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί να ανατρέψουν το καθεστώς και να υποχρεώσουν τον Κωνσταντίνο να τους ορκίσει, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κόλλια.

Στις 13 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς ο Κωνσταντίνος κάνει κίνημα για ανατροπή του χουντικού καθεστώτος, αλλά αποτυγχάνει και αυτοεξορίζεται. Κι εκείνη η ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου του 1967 ήταν στην ουσία το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα…

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στο Παλαιό Ψυχικό, λίγους μήνες πριν το Έπος του ’40. Μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, ο Κωνσταντίνος ακολούθησε τη διαδρομή της βασιλικής οικογένειας, από την αποχώρησή της από την ηπειρωτική Ελλάδα (22 Απριλίου 1941) έως την επάνοδό της στη χώρα (28 Σεπτεμβρίου 1946), μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Β’, την 1η Απριλίου 1947, και την άνοδο στο θρόνο του αδελφού του Παύλου Α’, ο Κωνσταντίνος κατέστη διάδοχος του θρόνου.

Ο Κωνσταντίνος φοίτησε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο των Αναβρύτων στο Μαρούσι και παρακολούθησε μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων, όπως και στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθώς και ιδιαίτερη σειρά άλλων μαθημάτων και ξένων γλωσσών.

Βασιλιάς της Ελλάδας ανακηρύχθηκε στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του, βασιλέα Παύλο Α’. Μητέρα του η βασίλισσα Φρειδερίκη-Λουίζα του Αννόβερου και αδελφές του η βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Από τον γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Την 1η Απριλίου 1947, με τον θάνατο του θείου του βασιλέα Γεωργίου Β’ ο πατέρας του Παύλος Α’ ανέλαβε το βασιλικό αξίωμα και ο ίδιος ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου.

Στις 28 Ιουνίου του 1958, ανακηρύχτηκε αξιωματικός και στα τρία όπλα. Ασχολήθηκε ενεργά με τον προσκοπισμό και το 1959,και ανακηρύχτηκε αρχιπρόσκοπος. Το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας.

Την 1η Ιουνίου 1973, το δικτατορικό καθεστώς ανακοίνωσε την κατάλυση της βασιλείας και στις 29 Ιουλίου διενήργησε “δημοψήφισμα”.

Το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το Πολιτειακό, με το οποίο ο Κωνσταντίνος Β’ κηρύχτηκε οριστικά έκπτωτος, με ποσοστό ψήφων 69,18 % υπέρ της προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοΐου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Άσχετα με τα πολιτικά “πιστεύω” του κάθε πολίτη, η Βασιλεία στην Ελλάδα έχει “γράψει” Ιστορία και με τον θάνατο του Κωνσταντίνου, επισφραγίστηκε το παρελθόν της. Ένα παρελθόν που ο ιστορικός τού παρόντος και του μέλλοντος πρέπει να το αντιμετωπίζει βασισμένος σε γεγονότα και όχι επηρεασμένος από απόψεις και διαδόσεις…

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στη διυπουργική επίσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου -εν απουσία του Πρωθυπουργού- συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αποφασίστηκε:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Με βαθύτατη θλίψη η Οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,
Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων”

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΟΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφθηκαν το πρωί οι τρεις γιοι του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου,  Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για το θέμα της κηδείας του πατέρα τους. Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους γιους του για την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ως ιδιώτης και να μην γίνει λαϊκό προσκύνημα. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια για λαϊκό προσκύνημα , σε περίπτωση που η οικογένεια επιλέξει άλλη εκκλησία εκτός από την Μητρόπολη Αθηνών.

 

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: