Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

‘’Πέταξε’’ σήμερα ο Γιάννης Βογιατζής – το ‘’αηδόνι’’ του ελληνικού Τραγουδιού…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 15/05/2023

Ο μεγάλος καλλιτέχνης, ξεχωριστός για το ήθος και την αξιοπρέπειά του νοσηλευόταν εδώ και καιρό στο ‘’Ιπποκράτειο’’ – Ήταν 89 χρόνων

|> Από το 1952 που βγήκε στο τραγούδι, μέχρι σήμερα έχουν βγει χιλιάδες φωνές -που πολλές εξ αυτών έχουν ξεχωρίσει στο ελληνικό πεντάγραμμο- αλλά ούτε μία φωνή δεν κατάφερε να επισκιάσει το ‘’κελάηδημα’’ που είχε το ‘’αηδόνι’’ του Τραγουδιού μας.

Ο Γιάννης Βογιατζής ήταν μοναδικός και από σήμερα που έκλεισε τα μάτια του στα 89 του χρόνια και πέρασε στο Πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών, η φωνή του θα ακούγεται σαν… ‘’Αιθέριο λουλούδι’, που ήταν ο τίτλος του πρώτου τραγουδιού που δισκογράφησε το 1960, σε μουσική του Γεράσιμου Λαβράνου και στίχους του Κώστα Μάνεση.

Μεγάλη λύπη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Γιάννη Βογιατζή, που νοσηλευόταν εδώ και μέρες στο ‘’Ιπποκράτειο’’.

Εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν και ένας άνθρωπος κοινωνικός, καλοσυνάτος, συνεργάσιμος και καλαμπουρτζής.

Ήταν γέννημα-θρέμμα Αθηναίος, με ημερομηνία γεννήσεως στα Μητρώα το 1934 και ως ‘’πανάθα’’, δεν ήταν καθόλου τυχαίο που το 1965 τραγούδησε τον ‘’Ύμνο του Παναθηναϊκού’’, σε μουσική Γιώργου Μουζάκη και στίχους Γιώργου Οικονομίδη.

Ο Γιάννης Βογιατζής, πρωτοεμφανίστηκε στο τραγούδι το 1952 και στη δισκογραφία μπήκε το 1960 με το προαναφερόμενο ‘’Αιθέριο Λουλούδι’’ των Γεράσιμου Λαβράνου – Κώστα Μάνεση.

Όπως μας πληροφορεί, ο Πέτρος Δραγουμάνος, ο Γιάννης Βογιατζής πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο το 1954 και στον Κινηματογράφο το 1960.

Το 1963 πήρε το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το ‘’Πέταξ’ ένα πουλί’’ των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου.

Επίσης και το 1970 απέσπασε το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το ‘’Αδέλφια μου αλήτες πουλιά’’ των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου.

Συνολικά ηχογράφησε 227 τραγούδια των Γεράσιμου Λαβράνου, Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Κλάββα, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Λυκούργου Μαρκέα και ακόμη 50 συνθετών.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: