Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Εαρινό Ηλιοστάσιο και η Εταιρεία Συγγραφέων…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 16/03/2023

Πριν 25 χρόνια καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου για να γιορτάζεται η Ποίηση – Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

|> Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά τα 25 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου 1998) με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΑΘΗΝΑ

Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 20:00 στο ‘’Τριανόν’’ (Κοδριγκτώνος 21) – είσοδος ελεύθερη.

  • Ποίηση και Κινηματογράφος

Μια συνομιλία ποίησης και κινηματογράφου μέσα από την οποία αναδεικνύεται η επιδραστικότητα της ποίησης αλλά και η δυνατότητά της να αγγίζει όλους τους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Κάλλια Παπαδάκη, Άννα Αφεντουλίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Γκέλια, Κόρα Καρβούνη, Νάνα Παπαδάκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 12:00, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Χώρος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – είσοδος ελεύθερη.
Με τη συνεργασία της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του ΚΘΒΕ.

  • Ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών. Ποιήματα για τον Εαυτό και τον Άλλο

Με ποιήματα και κείμενα αντλημένα από τα Ημερολόγια έτους 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Επιλογή και επιμέλεια κειμένων: Χλόη Κουτσουμπέλη, Σταύρος Ζαφειρίου.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ (αλφαβητικά): Έφη Δρόσου, ΚλειώΔανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Άννυ Τσολακίδου.
Μουσικοί επί σκηνής: Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο).

25 χρόνια από την καθιέρωση της 21ης Μαρτίου,
ως Ημέρας Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων

Η αρχική έμπνευση εορτασμού στην Ελλάδα μίας «Ημέρας για την Ποίηση» ανήκει στον ποιητή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της Ημέρας Ποίησης και στην Ελλάδα, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτόν.

Το Δ.Σ. υπό την Προεδρία του Κώστα Στεργιόπουλου ψήφισε ομοφώνως την πρόταση του Μ. Μήτρα όπως και την εισήγηση της ποιήτριας και μέλους του Δ.Σ. Λύντιας Στεφάνου να καθιερωθεί ως Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, με το εξής -προφητικό όπως το διαβάζουμε σήμερα- σκεπτικό:

«Καθιερώνοντας την Ημέρα της Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινάει μια προσπάθεια που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποδώσει.[…] Η Εαρινή Ισημερία, αρχή ζωής και σημείο σταθερό στην επανάληψή του: υπόμνηση του μόνιμου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο, μας φέρνει να αναλογιστούμε τα παντοτινά και τα πρώτα πράγματα, την αρχή της ποίησης στα πρώτα σκιρτήματα της ομαδικής συνείδησης, στις πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων και την πορεία της ποίησης μέσα στον χρόνο.[…] Το θέμα της ταυτότητας και της ετερότητας, που συζητάμε εξαντλητικά, είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβει διαστάσεις απρόσμενες στον 21ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η «πολιτισμική παγκοσμιοποίηση» σαν συναίρεση στη χαμηλότερη βάση, που είναι τα πολυπλόκαμα προϊόντα της υποκουλτούρας.[…] Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Η καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης είναι ένα πρώτο βήμα.[…] Με την καθιέρωση της Ημέρας της Ποίησης επιδιώκουμε να περάσουμε στην επόμενη χιλιετία το μήνυμα ότι η ‘’Ποίηση είναι για Πάντα’’. Για όλους τους καιρούς. Το μήνυμα αυτό μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τους ποιητές της ελληνικής γλώσσας. Οι ποιητές της αρχαιότερης λογοτεχνικής γλώσσας της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιδιώξουν, στην αυγή του 21ου αιώνα, την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ημέρας Ποίησης σ’ ολόκληρο αυτό τον χώρο όπου, κατά κύριο λόγο, παίζεται σήμερα για να κερδηθεί ή να χαθεί το στοίχημα ενός ολόκληρου πολιτισμού απέναντι στην εκβαρβάρωση».

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1998 και ετοιμάστηκε με «ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά. Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, το παλιό Ταχυδρομείο στην πλατεία Κοτζιά ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε βελόνα. Όσοι αγαπούσαν την ποίηση ήταν εκεί» θυμόταν η Λύντια Στεφάνου αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, μετέφερε την πρόταση στην UNESCO και στην 30η Γενική Διάσκεψή της η 21η Μαρτίου υπερψηφίστηκε ως Παγκόσμια πλέον Ημέρα Ποίησης (15-11-1999) με εισήγηση μάλιστα ο πρώτος διεθνής εορτασμός του Millenium να γίνει στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στους Δελφούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας της UNESCO για το αν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και η επιλογή της 21η Μαρτίου είχαν κοινή αποδοχή σε «διαφορετικές γεωπολιτισμικές περιοχές του κόσμου» -καθώς υπήρχε και μια επιφύλαξη διότι η 21η Μαρτίου ήταν ήδη θεσμοθετημένη Ημέρα κατά του Ρατσισμού- η Εταιρεία Συγγραφέων, από την πλευρά της, προέβη σε μια σειρά ενεργειών έτσι ώστε η απόφαση να είναι τελικά θετική.

Ο πρόεδρός της Κώστας Στεργιόπουλος έστειλε σχετική επιστολή, εκφράζοντας την αγωνία του για την τελική έκβαση της απόφασης (8/11/1999) λίγες μέρες πριν την τελική ψηφοφορία τόσο προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO όσο και προς το γραφείο του υπουργού Πολιτισμού στην Αθήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε ήδη από το 1998 την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης. Στις 21 Μαρτίου 1998 γιορτάσαμε την πρώτη Ημέρα Ποίησης με πολλαπλές εκδηλώσεις. Ακολούθησε με περισσότερες ακόμη εκδηλώσεις, η δεύτερη Ημέρα Ποίησης κατά την Εαρινή Ισημερία 1999. Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει ήδη προτείνει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (E.W.C.) την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Ποίησης.[…] Από τα έγγραφα της UNESCO προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση -μόνο γνωμάτευση της αρμόδιας Διεύθυνσης και διορισμός Συντονιστή για το θέμα- και ότι η 21η Μαρτίου είναι ήδη και η Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων.
Οπότε γίνονται σκέψεις για άλλες μέρες, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, που θα αλλοίωναν το νόημα, αφού θα κατέστρεφαν τον συμβολισμό της επιλογής. Αν θέλουμε να πετύχουμε μια πραγματική κινητοποίηση, πρέπει τα σύμβολα να αντιστοιχούν με κάποια πράγματα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο αντίκρυσμα είναι εκ προοιμίου νεκρά. Εξάλλου, κατά τα ίδια έγγραφα, υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση δεύτερης Ημέρας Ποίησης για το Νότιο Ημισφαίριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει τελικά. Γι’ αυτό προτείνουμε: Να ενισχύσει και το Υπουργείο Πολιτισμού με κάθε τρόπο την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Εταιρεία Συγγραφέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να αντιπροτείνει στην UNESCO την ενίσχυση του προγράμματος που ήδη υπάρχει κι εφαρμόζεται στην Ελλάδα […] Να κοινοποιήσει το σκεπτικό της Εταιρείας Συγγραφέων (επισυνάπτεται μεταφρασμένη η Εισήγηση του 1998) στα αρμόδια όργανα, ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις και παρερμηνείες.[…]
».

Ευτυχώς η έκβαση ήταν θετική και η πρόταση έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία. Το όραμα έγινε πραγματικότητα και το σύνθημα «Η Ποίηση είναι για Πάντα: για όλους τους καιρούς» ακούγεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: