Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Παγώνει” ο διαγωνισμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τον ΟΛΠ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 05/06/2015

Απόφαση Βαρουφάκη – Δρίτσα

Με δύο ενδιαφέρουσες συμβάσεις και ένα “πάγωμα” διαγωνισμού στερεών αποβλήτων, “εορτάζετεται” η… Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από το υπουργείο Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα:

Δύο συμβάσεις, συνολικής αξίας 1.295.805 ευρώ, για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Κύμης, Ηπείρου (Πρέβεζα) και Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι) υπογράφηκαν από τον αν. υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Αντικείμενο των συμβάσεων είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε παραγωγική λειτουργία:

Τριών συστημάτων προσομοίωσης GMDSS, για τις τρεις σχολές. Οι προσομοιωτές θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όσον αφορά στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).

Δύο προσομοιωτών RADAR ARPA με τέσσερα (04) OWNSHIP και ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς χάρτες, για τις ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και Κύμης.

Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 6 μηνών και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σημειώνεται ότι το έργο είχε απενταχθεί με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και η ”διάσωση” του έγινε κατορθωτή με συστηματική προσπάθεια.

Εξ άλλου, επικυρώθηκαν από τον κ. Δρίτσα και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 936 β’/ 21-05-2015 οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών πλοίων για το έτος 2015.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ενεργοποίησαν το δικαίωμά τους να παρέμβουν και να ”παγώσουν” διαγωνισμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων από τον ΟΛΠ, έως ότου απαντηθούν αρμοδίως σοβαρές ενστάσεις και επισημάνσεις που περιέχονται σε επίσημη έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Για το σκοπό αυτό οι υπουργοί απέστειλαν αίτημα ελέγχου και νομιμότητας προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Απάντηση