Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδικάζεται από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης Χατζηπέρου για την Κυνόσουρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 05/05/2016

Αφορά αρχαιότητες

Στις 11 Μαΐου εκδικάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου και πολιτών της Σαλαμίνας (Χ. Μαριδάκης, Δ. Καρούσης, Π. Τουτουτζή, Ειρ. Μεταξά και Γ. Κοκκινόπουλος) για το ζήτημα της Κυνόσουρας.

Διευκρινίζεται ότι ο Παν. Χατζηπέρος και οι πολίτες της Σαλαμίνας αιτήθηκαν την ακύρωση κατά πρώτον της σιωπηρής  άρνησης της Διοίκησης να απαντήσει στην από 15 Μαΐου 2015 αίτηση των αιτούντων για οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια και κατά δεύτερον κάθε πράξης της Διοίκησης που αφορά στο διαγωνισμό παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ (πλειοψηφικό πακέτο), άρα και της χερσαίας ζώνης λιμένος στην οποία περιλαμβάνονται οι επίδικες αρχαιότητες της Κυνόσουρας, επικαλούμενοι την παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, του ν.3028/02, των διατάξεων του κοινοτικού και ενωσιακού κεκτημένου και των Διεθνών Συμβάσεων Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εν όψει του σημαντικού αυτού δικαστηρίου για το νησί της Σαλαμίνας και για ολόκληρη την χώρα, ο Παναγιώτης Χατζηπέρος δήλωσε:

«Ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα των Σαλαμινίων για αξιοποίηση της αδόμητης Ζώνης Α της Κυνόσουρας ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και για την εξαίρεσή της από την παραχώρηση στον ΟΛΠ και κατ’ επέκταση στην COSCO, ήταν ηθικό και πατριωτικό χρέος μου να προσφύγω στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. Η Ελληνική Πολιτεία έχει κηρύξει από το έτος 1964 ως αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο την περιοχή της Μαγούλας, που συμπεριλαμβάνει τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, τον όρμο Αμπελακίων και τις νησίδες Άγιος Γεώργιος και Ψυττάλεια. Εν τούτοις, η διαχρονική αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των κατοίκων της Σαλαμίνας και της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων για την ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, συντηρεί ένα θολό τοπίο αναφορικά  με την παραχώρησή της στον ΟΛΠ και συνεπώς στην COSCO μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

»Είναι επείγον η κατάσταση αυτή να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό μέσω της δικαστικής οδού, προκειμένου να προστατευθεί ένας ιστορικός χώρος παγκόσμιας εμβέλειας και να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, με τρόπο απόλυτο και οριστικό. Βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος να αναβληθεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσής μας λόγω ενδεχόμενης παράτασης της αποχής των δικηγόρων. Εντούτοις, ευχή μου και ευχή όλων των πολιτών της Σαλαμίνας, αλλά και των ευαισθητοποιημένων Ελλήνων και ξένων,  είναι η υπόθεση αυτή να εκδικαστεί το συντομότερο και να αναλάβει ο καθείς τις ευθύνες του. Δράττομαι δε, της ευκαιρίας να δηλώσω για μία ακόμη φορά ότι στηρίζω με παρρησία και έμπρακτα,  κάθε συλλογική δράση, που στοχεύει να προστατεύσει την περιοχή της Κυνόσουρας, αλλά και γενικά, κάθε δίκαιο αίτημα των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων».

 

Απάντηση