Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση Βόζεμπεργκ – Ζαγοράκη για το “σκότωμα” αρχαιοτήτων από τον ISIS

ΕU στις 03/05/2016

Προς την ΕΕ

Κοινή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές (ΝΔ) Ελίζα Βόζεμπεργκ και Θεόδωρος Ζαγοράκης, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής δράσης του ISIS μέσω της πώλησης λεηλατημένων αρχαιοτήτων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι δύο ευρωβουλευτές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους εξάρθρωσης των παράνομων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων με την καλύτερη συνεργασία των αρχών των κρατών – μελών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Τεράστια είναι τα κέρδη για τους μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και την άνευ προηγουμένου λεηλασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που συντελείται στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών Οργανισμών, τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων, κυμαίνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αποτελώντας μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του.
Πέραν των πλέον πολύ καλά οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης αρχαιοτήτων που το ίδιο έχει αναπτύξει, οι τζιχαντιστές έχουν επεκταθεί και στο διαδικτυακό εμπόριο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Bay, προκειμένου να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες και να πουληθούν οι αρχαιότητες απευθείας σε αγοραστές.
Δεδομένου ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να προωθήσει την προπαγάνδα του, αλλά και να αποφύγει πιθανούς ελέγχους, ερωτάται η Επιτροπή:
– Υπάρχουν στοιχεία, για το αν και πόσες λεηλατημένες αρχαιότητες έχουν πουληθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος;
– Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να ενισχυθούν από πλευράς Ε.Ε., οι προσπάθειες εξάρθρωσης των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που συνεργάζονται με το Ισλαμικό κράτος;
– Ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ενδυναμωθεί η συνεργασία των κρατών μελών με τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων;».

Απάντηση