Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση Περιφέρειας στο ΣτΕ, για ακύρωση διαδικασιών πώλησης ΟΛΠ

ΕΛΛΑΔΑ στις 01/10/2015

Συζητείται στις 6/10

Υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως διατυπώνονται σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (υπ’ αριθμό 394/20-11-14), κατέθεσε σήμερα Πέμπτη 1/10, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης εν όψει της συζήτησης προσφυγής φορέων του Πειραιά, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

Η προσφυγή, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 6 Οκτωβρίου 2015 στο 4ο Τμήμα του ΣτΕ (με 7μελη σύνθεση), έχει κατατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ),

Στο 9σελιδο υπόμνημα, αναπτύσσονται τρεις βασικοί λόγοι, για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 «Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ» της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ».

Αρχικά, πάντως, τεκμηριώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ, με βάση και τη νομολογία, η οποία έχει κρίνει ότι «έχει διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της (η ΟΛΠ ΑΕ), διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας» .

Ακολούθως, στην αιτιολόγηση του αιτήματος σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ.
  • Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση «της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας».
  • Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Απάντηση