Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε δεύτερη μοίρα η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων

Χωρίς κατηγορία στις 09/05/2019

Παρατηρείται μία αναμέτρηση προεκλογικών ανακοινώσεων, κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Βασ. Κορκίδης*|> Η δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη, ιδιαίτερα για τα μόνιμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13%, καθώς και στην ενέργεια στο 6%.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές το 2020, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 13% σε 11%, οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, ωστόσο, δικαίως, νομίζω κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι να εφαρμοστούν.

Επίσης, για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 25%, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα μέτρα του 2020, αλλά ίσως του 2021. Θα ήμασταν βεβαίως κοινωνικά ανάλγητοι, εάν διατυπώναμε αντιρρήσεις στη καταβολή μέρους της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» στους συνταξιούχους μας.

Ο βασικός προβληματισμός μας είναι κατά πόσο οι παροχές που δίνονται τώρα, με εγγύηση τα μελλοντικά υπερπλεονάσματα ύψους 5,5 δις ευρώ της επόμενης περιόδου 2019-2022, θα έχουν σχέση κόστους-οφέλους στον προϋπολογισμό, ώστε να μην κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το κόστος τους με τη διαρκή υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι επίσης εμφανέστατο ότι, παρατηρούμε μία αναμέτρηση προεκλογικών ανακοινώσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με το φορολογικό τους πακέτο να έχει πολλές κοινές παροχές, μέχρι σημείου αντιγραφής.

Το ζητούμενο πάντως για τους φορολογούμενους είναι τα όποια ισορροπημένα και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, να εφαρμοστούν με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Τέλος, ας ελπίσουμε ότι, οι παροχές που ανακοινώθηκαν έστω και προεκλογικά, αφενός δεν θα αιφνιδιάσουν τους θεσμούς και αφετέρου δεν θα μας επιβάλλουν τις ενστάσεις τους, ως συνήθως…

(*) Ο κ. Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του ΕΒΕΠ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: