Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο φως το ιστορικό αρχείο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου

ΕΛΛΑΔΑ στις 24/06/2019

Παραχωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και έγινε η παρουσίασή του, σε ειδική εκδήλωση

|> Το αρχείο του Γιάγκου (Ιωάννη) Πεσμαζόγλου, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της ΤτΕ (ΙΑΤΕ), παρουσία της χήρας του κυρίας Μιράντας Πεσμαζόγλου.

Στη δράση και στην προσωπικότητα του Γιάγκου Πεσμαζόγλου αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και όπως υπογράμμισε, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι απόψεις του για την οικονομική ανάπτυξη.

Πολύ πριν από τις σημερινές συζητήσεις για το «νέο παραγωγικό μοντέλο» της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου υποστήριξε την ανάγκη προώθησης ενός αναπτυξιακού προτύπου με βάση τη γνώση και την καινοτομία που θα επέτρεπαν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Ο Γ. Πεσμαζόγλου, ως ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της οικονομικής ενοποίησης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, αντιλήφθηκε εξαρχής τους κινδύνους της εσωστρέφειας και τη σημασία της εξειδίκευσης στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών, ειδικά για μία μικρή χώρα-μέλος μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Πολλές από τις πρόσφατες οικονομικές μας περιπέτειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η χώρα είχε υιοθετήσει εγκαίρως ένα πιο εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι Γιάγκος Πεσμαζόγλου πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Αθηνών, το 1961. Όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας «επίμονος και μαχητικός – χωρίς όμως ποτέ να ωθεί τη διαπραγμάτευση στα άκρα- πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της χώρας. Ως πρόεδρος των ελληνικών επιτροπών συνεργασίας με την ΕΟΚ και αργότερα ως ευρωβουλευτής, εξακολούθησε να υπηρετεί το ευρωπαϊκό όραμα και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» κατέληξε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: