Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η φτώχεια και η αστεγία ξεριζώνονται με δουλειές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/12/2022

Παρουσίαση του προγράμματος ‘’Στέγαση και Εργασία για Αστέγους’’ από Χατζηδάκη και Μιχαηλίδου, παρουσία Μητσοτάκη

|> Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους», το οποίο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ως μόνιμη δημόσια πολιτική, παρουσιάστηκε σήμερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα λειτουργεί πλέον σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα παρέχοντας:

  • Επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δυο χρόνιακαθώς και κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευές και πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
  • Επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο γιο εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσειςή για τη δημιουργία επιχείρησης.
  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι το «Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία δεν είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου. Είναι όμως ενδεχομένως αυτό με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, γιατί αφορά σε αστέγους, σε συμπολίτες μας που έφτασαν σε αδιέξοδο την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και ζητούν μια στήριξη από την Πολιτεία για να κάνουν μια επανεκκίνηση. Είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα που συνδυάζει τη στέγαση με ευκαιρίες εργασίας για τους αστέγους, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για τους δυο πυλώνες. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος που δίνει πραγματική ελπίδα σε ευάλωτους συνανθρώπους μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε στη συνέχεια όλο το πλέγμα των δράσεων της κυβέρνησης στο πλέγμα της στέγασης και συγκεκριμένα:

  • Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε Ανασφάλιστους Υπερήλικες
  • Τον διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης των μαθητών 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησηςμε τουλάχιστον 1.000 ωφελούμενους
  • Το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑσε νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους με πόρους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ και πάνω από 280.000 δικαιούχους
  • Το πρόγραμμα Προσιτή Κατοικίαμέσω του οποίου παρέχεται οικονομικά προσιτή στέγη μέσω της ανακαίνισης 70 διαμερισμάτων στο Δήμο Αθηναίων και 30 διαμερισμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους συμπολίτες. Πρόγραμμα που περιλαμβάνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για νέους και νέα ζευγάρια. Καινοτόμα για την Ελλάδα εργαλεία όπως η κοινωνική αντιπαροχή που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση νέων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και τα προγράμματα χρηματοδότησης της ανακαίνισης υφιστάμενων κενών κατοικιών, όπως το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω.

«Μιλάμε για δράσεις, με τις οποίες το κράτος επαναδραστηριοποιείται στην στεγαστική πολιτική- από την οποία απουσίαζε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια- προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την υλοποίησή τους ξεκινά σήμερα να συζητείται στη Βουλή.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου που καθιέρωσε το πρόγραμμα με νομοθετική ρύθμιση το 2020 (ν.4756/2020) παρουσιάζοντας το «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» δήλωσε:

«Καταπολεμούμε έμπρακτα την αστεγία. Γιατί για εμάς οι άστεγοι δεν είναι αθέατοι! Μέχρι τώρα, όλοι μας είχαμε συνηθίσει σε μεταβατικές λύσεις, όπως τα υπνωτήρια αστέγων, στα οποία οι άστεγοι έχουν την δυνατότητα να κοιμούνται το βράδυ, αλλά να αποχωρούν το πρωί. Επιτέλους με ενεργητικές πολιτικές στοχεύουμε στην πλήρη επανένταξη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, κάθε συμπολίτη μας που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό και μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους δήμους που εντάσσονται στο πρόγραμμα καλύπτοντας τους μισούς καταγεγραμμένους άστεγους των μεγάλων αστικών κέντρων, με βάση την τελευταία καταγραφή του 2018. Συνεχίζουμε! Προσκαλούμε όλους τους Δήμους της χώρας μας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πιο ευάλωτων. Με έργα και όχι με λόγια, προχωρούμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε στη συνέχεια την πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με θέμα: «Άστεγοι και πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία». Στη συζήτηση συμμετείχαν, η κυρία Διονυσία Κρεστού, πρώην άστεγη που ωφελήθηκε από το πρόγραμμα και σήμερα έχει επανενταχτεί πλήρως στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, ο εργοδότης της, κ. Ζήσης Σπυρόπουλος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα και συνεχίζει να την απασχολεί και μετά τη λήξη της χρηματοδότησής του, καθώς και η κυρία Χριστίνα Ψωρογιάννη, διαχειρίστρια έργου που ανέλυσε τα οφέλη του προγράμματος καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν κατά την προσέγγιση ανθρώπων που διαβιούν στο δρόμο την επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Τη δεύτερη ενότητα της συζήτησης με τίτλο «Υλοποιώντας το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία», συντόνισε ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, ο Νικήτας Κανάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΟΔΕΠ), ο Φώτης Αδαμόπουλος, ωφελούμενος και πωλητής του περιοδικού δρόμου ‘’Σχεδία’’, καθώς και ο Γιώργος Μπάκας, κοινωνικός λειτουργός συντονιστής υπνωτηρίου και street worker της κινητής μονάδας Γιατρών του Κόσμου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Σταμάτης δήλωσε ότι: «Το Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία εντάσσεται στο πλέγμα των δημόσιων πολιτικών που υλοποιούνται για την πρόληψη και καταπολέμηση της αστεγίας, με στόχο την παροχή κατάλληλης στέγης στους ευάλωτους συμπολίτες μας, την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και την ενεργή ένταξη τους στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό. Το Κράτος στέκεται έμπρακτα δίπλα στους συμπολίτες μας που τελούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους, στοχεύοντας στην ενεργή κοινωνική τους συμπερίληψη, η οποία αντανακλά τη φιλοσοφία των πολιτικών μας επιλογών».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: