Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δράση “Περί ηρώων και εμπόρων” σήμερα από το Δημοτικό Θέατρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 25/03/2021

Παρουσιάζεται διαδικτυακά το διαχρονικό διήγημα του Δημήτριου Βικέλα “Λουκής Λάρας”, σχετικό με τα χρόνια της Επανάστασης 

|> Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης “Λουκής Λάρας”, θα παρουσιάσει σήμερα 25η Μαρτίου, στις 6 μμ, ένα μίνι ντοκιμαντέρ που φωτίζει την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα Δημητρίου Βικέλα. Η δράση θα μεταδοθεί από την ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου www.dithepi.gr.

Σημαντικές προσωπικότητες καταθέτουν τις απόψεις τους και μας φωτίζουν εκείνη την εποχή. Αφορμή και έμπνευση αποτελεί το διήγημα του συγγραφέα, “Λουκής Λάρας” που με ένα μοναδικό τρόπο σκιαγραφεί την καθημερινή ζωή στον ελλαδικό χώρο την περίοδο του 1821.

Η Μαρία Ευθυμίου (καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ), η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου (δρ Φιλολογίας), ο Σωτήριος Γκλαβάς (γενικός γραμματέας του “Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων”), ο Δημήτρης Κάβουρας, η Κυβέλη Ζωή (εικαστικός), ο Γιάννης Σαμαρτζής (έμπορος Τέχνης) και οι συντελεστές της παράστασης Λευτέρης Γιοβανίδης και  Μανώλης Μαυροματάκης, μιλάνε “Περί ηρώων και εμπόρων“.

Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Σαμαράς και η Δάφνη Χαιρετάκη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Λίγα λόγια…

Η Επανάσταση του 1821 έχει χαραχτεί στην συλλογική συνείδηση ως μια εποχή ηρώων. Την ίδια εποχή, ωστόσο, ένας άλλος τύπος ανθρώπου αρχίζει να εδραιώνεται στο νέο κόσμο που βρίσκεται στα σπάργανα. Πρόκειται για την μορφή του εμπόρου, που θα διαδραματίσει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία του μέλλοντος.

Έναν τέτοιο άνθρωπο, τον Λουκή Λάρα, επιλέγει ο Δημήτριος Βικέλας ως πρωταγωνιστή του ομώνυμου μυθιστορήματός του. Στην δίνη των πιο βίαιων και απρόβλεπτων ταραχών, ο Λουκής Λάρας αγωνίζεται να επιβιώσει, να προστατεύσει την οικογένειά του, να πλουτίσει. Μόνος πατριωτισμός του, όπως ομολογεί ο ίδιος, “είναι το ισοζύγιον“!

> Ο “Λουκής Λάρας” του Δημητρίου Βικέλα θα παρουσιαστεί από το ΔΘΠ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο, το καλοκαίρι του 2021 σε περιοδεία στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: